Silahlı Drone Songar TSK’nın Envanterinde




Silahlı Drone Songar TSK’nın Envanterinde 


ASİSGUARD tarafından özgün olarak geliştirilen, otomatik makineli tüfek ve bomba atar entegre edilen Songar, atış hassasiyetini önemli ölçüde iyileştirirken, Elektronik Nişangah ve Balistik Hesap Modülüyle yapılan atış testlerini de başarıyla tamamladı. Ürün geliştirmedeki yol haritasındaki önemli adımlardan birini tamamlayan Türkiye’nin ilk milli silahlı drone sistemi Songar, aralık ayında TSK’nın envanterine girecek. Elektronik Nişangah ve Balistik Hesap Modülü kendi içinde barındırdığı lazer mesafe ölçer ve kamera gibi sensörlerden elde veriyi rüzgar hızını da hesaba katarak dış çevresel etkenleri de ele alarak işliyor. Aslında Songar’a ait özgün bir Atış Kontrol Bilgisayarı olarak görev yapıyor.



Silahlı Drone Songar’ın envantere gireceği 25 Aralık tarihine kadar iyileştirme faaliyetlerine devam edileceğini bildiren ASİSGUARD Genel Müdürü Ayhan Sunar, ilk aşamada 60, 100 ve 150 metre irtifadan gerçekleştirilen atışlarla test edilen Elektronik Nişangah ve Balistik Hesap Modülünün kabiliyetlerinin aralık ayı içinde kademeli artırılacağı ve 450 metre irtifaya kadar atış test çalışmalarına devam edileceğini söyledi. Aralık ayında tek yer kontrol istasyonuyla 3’lü sürü (SWARM) uçuşu ve eş zamanlı atış ile hedef imha çalışmalarının tamamlanacağını söyleyen Sunar, Songar’ın atış testi sırasında 3,2 MOA(Minute of Arc) atış hassasiyetine ulaştığını ifade etti. 


Otomatik atış stabilizasyonuna sahip ilk milli silahlı drone olan Songar, askeri ve güvenlik amaçlı her türlü operasyonda hem gündüz hem gece etkin olarak kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Tekli veya çoklu drone sistemiyle eş zamanlı görev yapabilen sistemin görev tanımında, hedef bölgenin tespiti, tehdidi etkisiz hale getirme, operasyon sonrası hasar tespiti ve gerçek zamanlı görüntü aktarımı gibi kritik birçok görev var. 




Songar Silahlı Drone Sistemi, 10 kilometre yarı çaplı alan içinde otomatik makineli tüfekle teçhiz edilmiş olarak görev yapabiliyor. Özel esnek mermi yolu ve otomatik ateşleme mekanizmasına sahip sistem, 200 adet 5,56 kalibre 45 mm NATO sınıfı mermi taşır, 2 bin 800 metre irtifa içinde görev yapabiliyor. Sistemin önemli özelliklerinden birisi de özel müdahale gerekmeden süratle değiştirilebilen mermi kutusuyla göreve devam edebiliyor. Güvenlik güçlerinin envanterine Songar’ın girmesiyle karakol ve kalekollarda taciz atışına, personel, araç ve konvoyların intikalindeki pusu veya tehditlere karşı havadan yüksek sayıda mermi atımıyla beka artırıcı, gerektiğinde taarruz amaçlı olarak da etkin şekilde kullanılabilecek.


Kaynak: AA, TRT Haber                   
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »