Robot Futbolcular ROBOCUP




Robot Futbolcular ROBOCUP


Avrupa’nın en büyük inovasyon ve teknoloji fuarı “Maker Faire Rome 2019- The Europan Edition” İtalya’nın Roma kentinde düzenlendi. 7’ncisi düzenlenen bu fuara Türkiye’nin de dahil olduğu 40 ülkeden 600 proje sergilenirken, fuara katılan minik robotlar ilgi odağıydı. İlgi odağı olma sebebi robot futbol takımları arasında oynanan, 2 günlük mini turnuvanın gerçekleştirilmesiydi. ROBOCUP projesi 1993 yılında doğarken, proje kapsamında 17 temmuz 2050 günü otonom insansı robotlardan oluşan bir takımın FİFA kurallarına göre oynayarak, o yıl Dünya Kupası şampiyonu olacak takımla final maçı yapmasıydı. Robotlar arası ilk futbol maçı 1997’de ROBOCUP kapsamında Japonya’da oynandı. 2011 Yılında da Türkiye ev sahipliği yaptı. Roma’da fuar alanında düzenlenen ROBOCUP turnuvası her yaştan kişinin merakla izlediği 2 günlük mini turnuvada İsviçre’nin NomadZ, Almanya’nın HTWK ile İtalya’nın robot futbol takımı S.P.Q.R. arasında oynandı.




Maçlar 10’ar dakika sürerken, sebebinin robotların şarj süresinden kaynaklandığı şeklinde bilgilendirme yapıldı. Robot futbol takımları arasında oynanan maçları izleyenler keyifli anlar yaşarken, özellikle düşen robotların seri bir şekilde yerden kalkışları eğlenceli anlara neden oldu. ROBOCUP turnuva sonrası “Robot Futbolcular, insan rakiplerine karşı oynamaya hazır mı?” sorusuna şimdilik “hayır” cevabı veriliyor. Henüz tam manasıyla özerk hareket edemediklerinden gelişime ihtiyaçları var.





Robot futbolcuların ortamdaki nesneleri tanıyıp algılaması, ortamı hassas bir şekilde sadece algılayıcılar kullanılarak belirlemesi, engellere çarpmadan ilerlemesi, top sürmesi, paslaşması, şut çekmesi, takım olarak maçlarda diğer robotlarla takımın amacına göre eşgüdüm sağlayarak ortak hareket etmede aksaklıklar olsa da her yıl geliştirilen teknolojilerle 2050 yılına dair yapılacak maç için umutlar artıyor. Robot futbolcuların maçlarında tespit edilen kodlama hataları derhal gideriliyor. Şimdilerde popüler olan e- spor müsabakalarının yerini gelecekte belki de ROBOCUP turnuvaları alabilir mi? Diye insan kendine sormadan edemiyor


Kaynak: DHA, TRT Haber           



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »