Akıllı Cihazların Güvenliği İçin Yerli Laboratuvar




Akıllı Cihazların Güvenliği İçin Yerli Laboratuvar


Günlük hayatın bir parçası olan Akıllı cihazların siber güvenlik açığını denetlemek için ürünler, yurt dışındaki laboratuvarlarda test ediliyordu. Artık buna gerek kalmayacak çünkü bundan sonra  Türkiye’de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’da kurulan siber güvenlik laboratuvarında testler yapılacak. Akıllı cihazların güvenliği için kurulan laboratuvarın açılışında konuşan Rektör Nuri Aydın, akıllı teknolojilerin evin her yerinde olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: “Televizyonda buzdolabında klimada uzaktan erişerek birçok şeyi yapabiliyoruz. Bu merkez bu ürünlerdeki güvenlik açıklarını tespit etmek için kurgulanmış, bu olaya odaklanmış bir merkez” dedi. 




 Açılışı gerçekleştirilen “Nesnelerin İnterneti Ekosistemi Güvenlik Test ve Değerlendirme Merkezi”nde, akıllı cihazlar uzman ekiplerin elinden geçerek gerekli tüm testler yapılacak. Bu sayede firmaların ürünlerinin son kullanıcılara güvenle ulaşması sağlanacak. Bu laboratuvarda hedeflenen, yapılacak testlerle siber saldırı riskinin en aza indirilmesi amaçlanıyor. Konu ile bilgi veren Test Mühendisi Mustafa İpek Bayrak, “ Cep telefonu, bilgisayar, televizyon, bulaşık, çamaşır makinesi, internete bağlanıp IP adresi alabilen veya bağlanmadan ağ oluşturabilen bütün cihazlar dahildir. Biz burada bu cihazların içerisinden insanların kendi özel verilerinin çalınıp çalınmadığını test etmekteyiz” dedi.



Bu konudaki çalışmalar, dünya genelindeki araştırmalar, akıllı sistemlere milyonlarca saldırı yapıldığını gösteriyor. Yapılan bu testlerle siber saldırı riskinin en aza indirilmesi hedefleniyor. Proje sorumlusu Muhammed Ali, “Güney Afrika’da akıllı fırınların siber saldırıya uğramasıyla ilgili bir durum söz konusu bundan kaynaklı elektrik sarfiyatı pik yapıyor. Yani ülke ekonomisine zarar veriyor” dedi. Savunma Sanayii Başkanlığı, TÜBİTAK BİLGEM gibi kamu kurumları ve özel firmalarla yapılan çözüm ortakları ile laboratuvarın, dünya çapında bir merkez olması hedefleniyor. Akıllı cihazlar için yapılan siber güvenlik test laboratuvarı çok önemli, günümüzde tüm akıllı sistemlerin siber güvenliği öncelikle sağlanmalıdır. Milli teknoloji hamlesinin siber alanda da başladığını, yurt dışında yapılan güvenlik testlerinin artık ülkemizde yerli ve milli imkanlarla yapılması bunu gösteriyor.  


Kaynak: TRT Haber/ Yasemin Küçükkaya               
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »