Çocuklarda Öfke Sorununa Dikkat!





Çocuklarda Öfke Sorununa Dikkat !


Günümüzde belki de çoğu anne ve babanın yaşadığı en önemli problemlerden birisi de çocuklarda öfke sorunu görünüyor. Çocuklarda görülen öfke sorununun kaynağında sinema, televizyon ve bilgisayar oyunlarındaki öfke ve şiddet unsurlarının ön planda olması yatıyor. Yetişkinlerin yaşadığı öfke patlamasını zaman zaman çocuklar da yaşayabiliyor. Bu durumun sürekli hale gelmesi çocuğun gelişimi açısından birçok olumsuzluğu da barındırıyor. Bu konuda uzmanlar, “Çocuğum sık öfkeleniyor” diyen anne ve babaların öncelikle kendi davranışlarını gözden geçirmelerini öneriyorlar. 




Bu konu ile ilgili ebeveynlerin rolüne dikkat çeken Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Özalp Ekinci, “ Evde anne, baba, büyükler eğer öfkeliyse kendilerini kontrolde zorlanıyorsa; cezaları, ödülleri kuralları, tutumları eğer uygunsuz davranıyorsa bir dengeyi tutturamıyorsa çocuklar da bunu model alıyorlar ve bunu bir süre sonra gösteriyor” dedi. Çocuklarda öfke sorununun çözümü, öfke kontrolu için tavsiye edilen yöntem; ödül ve ceza. 




Doç. Dr. Ekinci, “Olumlu davranışlar gördüğümüz zaman ödüller vermemiz gerekiyor. Bu ödüller somut değil. Örneğin artılar, puanlar, belli sembollerden bahsediyorum. Bunlar belli puana ulaştığında çocuğa somut ödül verilmesi gerekiyor. Kimi zaman da tabi sınırlama belli ayrıcalıkları sınırlandırmada göstermemiz gerekiyor, buna kabaca tırnak içinde sınırlandırma diyebiliriz” Uzmanlar, çocuklardaki öfke sorununun çözümü için çocukların teknolojik cihazlar yerine spor ve sanat etkinliklerine yönlendirilmesi gerektiğini işaret ediyorlar. 


Kaynak: TRT Haber/ Fatma Demir Turgut

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »