Karmaşık Cinayetler Antropoloji Laboratuvarında Çözülüyor




Karmaşık Cinayetler Antropoloji Laboratuvarında Çözülüyor


 Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığının bünyesindeki, dünyada sadece üç ülkede bulunan, son teknoloji ile donatılmış Antropoloji laboratuvarı, aydınlatılamayan cinayetlerden kayıp çocuklara kadar pek çok vaka bu laboratuvarda sonuca ulaştırıldı. Antropoloji Laboratuvarı, kimlik tespitini farklı yöntemlerle yapıyor. Yeniden yüzlendirme, iskelet incelemeleri ve adli yaşlandırmayı son teknoloji ile donatılmış bu laboratuvarda yapılırken, dünyada sadece 3 tane bulunan bu laboratuvardan birisi de Türkiye’de. Yıllar sonra bulunan bir kafatasından maktulün kimliğine ulaşılabiliyor. Bulunan kemikler özel teknikle incelenerek yeniden yüzlendirme yapılıyor. Türkiye’nin Antropoloji Laboratuvarı TRT Haber’e kapılarını açtı. 




Antropoloji mezunu polislerin görev yaptığı laboratuvarda, öncelikle gelen iskelet bulgularından yaş, cinsiyet ve boy tayini yapıldığını belirten Komiser Yardımcısı Onur Yıldız, “Cinsiyet tayini yaparken bazı kemikler mevcut insan vücudunda farklı. Örneğin; kalça kemiği dediğimiz pelvis kemiği kadınların doğurganlık yapılarından dolayı farklı. Açı erkeklere göre farklılık gösteriyor. Bir diğer belirleyici de kaş kemiği. Kaş kemiği erkeklerde daha kütleli olurken kadınlarda yapısından dolayı belirgin değil ” dedi. 




Antropoloji Laboratuvarında, yeniden yüzlendirme, maktulün kimliğinin belirlenmesinde en önemli sistem. Bunun için 3 boyutlu yazıcı kullanarak kafatasının bir örneğine ulaşılıyor. Adli Yaşlandırma laboratuvarı da özellikle kayıp şahıslar noktasında önemli bir görev yürütüyor Küçük yaşta kaybolan çocukların değişen ve gelişen yüzü burada belirleniyor. Bu yöntemle gerçek yüz hatları yüzde 90 tespit ediliyor. Laboratuvarda ortaya çıkarılan resim 81 ilde kayıp şahıslar büro amirliklerine gönderiliyor. 


Kaynak: TRT Haber/ Berrin Yücesan               
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »