Türkiye’nin Yerli Aşı Üretimi Yapacak İlk Enstitüsü




Türkiye’nin Yerli Aşı Üretimi Yapacak İlk Enstitüsü


Hacettepe Üniversitesinde Türkiye’nin yerli aşı üretimi yapacak, ilk ve tek aşı enstitüsü kuruldu. Türkiye’nin ilk ve tek aşı enstitüsü, dünyadaki aşı politikalarına yön veren, uzmanları kadrosuna alan enstitü, Türkiye’nin yerli aşı üretiminin bir parçası olacak. TRT Haber’e kapılarını açan Hacettepe üniversitesinin bünyesinde kurulan enstitünün hedefi, Türkiye’nin aşı politikalarını belirleyerek, uzman personel yetiştirmek ve ihtiyaç olan yerli aşı üretimini yapmak. Aşı enstitüsü, dünyadaki aşı politikalarına yön veren uzman personeliyle, en son teknoloji ile donatılan enstitünün laboratuvarları, yeni aşı geliştirecek kapasiteye sahip. 




Hacettepe Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal, aşının kritik ve stratejik bir ürün olduğunu ve Türkiye’nin kendi aşılarını yapmaya çalışan bir ülke olarak bu konuda çalışmalar yaptığını söyledi. Laboratuvarların son teknoloji ile donatıldığını, oldukça gelişmiş olduğunu belirten Ünal, aynı zamanda üretime de katkı sunacak, elemanların yetiştirilmesi amacıyla kurulduğunu söyledi. Aşı enstitüsünde kullanılan dünya standartlarındaki cihazlar, Türkiye’nin yerli aşı üretimine büyük katkı sağlayacak. 




Tüm dünyada aşı karşıtlığı, aşının reddi ile başlayan trend sonucunda ülkemizde de etkilenme oldu. Aşının reddinin yaygın olduğu bazı Avrupa ülkelerinde çocukluk aşıları ile engellenebilen hastalıklar salgın halinde görülmeye başlandı. Ülkemizde de Akdeniz Üniversitesinde Kızamık alarmı verildi. Toplumun aşı konusunda tereddüdü olmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Serhat Ünal, “ Mevcut aşıların yaygınlaştırılması, aşı tereddüdü ile ilgili politika geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapılacak. Aşı gibi önemli konuda eğitim araştırma ve toplum bilinçlendirmesi konusunda araştırmalar yapılacak“ dedi. Hacettepe Aşı Enstitüsü, hem çocukluk çağı hem de erişkinliklerde aşının önemi konusunda toplumu bilinçlendirici etkinlikler düzenleyecek.  
  

Kaynak: TRT Haber/ Hüsniye Oral,

 http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/558579.aspx          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »