CES 2020 Teknoloji Fuarından İlginç Buluşlar




CES 2020 Teknoloji Fuarından İlginç Buluşlar


Her yıl ocak ayında düzenlenen dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2020, Las Vegas’ta kapılarını açtı. Teknoloji devlerinin adeta çıkarma yaptığı, geliştirdikleri son teknoloji ürünlerin sergilendiği, geleceğin otomobillerinden uçan taksiye, katlanabilir ekranlardan 5G teknolojilerine kadar pek çok ürünün tanıtımı ilk defa görücüye çıktı. CES 2020 teknoloji fuarından ilginç buluşlar:




Avatar’dan Fırlamış Gibi


Tasarımıyla sanki görenlere avatar’dan fırlamış gibi bir his veren Mercedes’in CES’te sürpriz yaptığı Mercedes- Benz Vision AVTR’ın ilk defa tanıtımını yaptı. 2009 yılında çıkan orijinal Avatar filminden esinlenerek tasarlanan otomobilde direksiyon bulunmuyor. Yan yan gitme özelliği de bulunan AVTR, farklı iç tasarımıyla dikkatleri çekiyor. AVTR’de bulunan bir ped, aracın tüm kontrolünü sürücünün eline almasına imkan sağlıyor. Elinizi kaldırdığınızda, ekran avuç içinize yansıtılıyor. Koltuklarında naturel hammadde karuun kullanılmış. Endonezya’da yetişen elle hasat edilen malzeme karuun, koltukların tasarımı da Avatar karakterlerden yararlanılarak yapılmış. Ayrıca aracın arka tarafındaki 33 farklı kanat enerji üretiyor. 




Yapay Zekalı Jilet


BİC tarafından üretilen akıllı jilet, bluetooth üzerinden telefona bağlanıp, tıraş olurken suyun sıcaklığını, sakalınızın ne kadar yoğun olduğunu, tıraş hızını ve süresini, bıçağın keskinliğini ölçebiliyor. 




Uçan Taksi


Uber Elevate girişimine, Uber’in hava taşımacılığı çalışmalarına katılan Hyundai, işbirliği kapsamında geliştirilecek hava araçları dört koltuklu olacak ve saatte 60 kilometreye kadar çıkabilecek. Uber Elevate, şehir merkezlerini ve banliyölerini birbirine bağlayarak yolculuğa çıkan devin erişimini genişletmeyi hedefliyor. 




Yapay İnsan Projesi 


Neon Samsung’un Star Labs birimi, uzun zamandır üzerine çalışma yaptığı Neon Projesi’ndeki çalışmaların sonuna gelindi. Gerçek bir kişinin görüntüsü ve sesinden esinlenerek tasarlanan ‘Neon’lar ne sesli bir asistan ne de insansı bir robot. Kendi kendine öğrenen, yaşadıkça kendi anılarına sahip olan sanal bir karakter olarak çok gelişmiş yapay zeka ve makine öğrenme altyapıları üstüne kurulan bu karakterlerin, yapılan görüşmeye göre anlık duygusal tepki verebiliyor. 




SONY’den  Otomobil 


Sony, Japon teknoloji devi ilk defa otomobil sektörüne adım attı. BlackBerry QNX, Bosch, Qualcomm, NVIDİA, Continental gibi markalarla iş birliği yapan SONY konsept otomobili Vision- S’i Ces’te tanıttı. Sedan olarak çıkan araç, elektrikli, iç ve dış kısmında 33 farklı sensör bulunuyor. Kokpit bölümünde boydan boya uzanan dokunmatik özellikli bir bilgi- eğlence ekranı bulunuyor. Ayrıca arka koltuk başlıklarında yolcular için koyulan ekranlar da gözden kaçmıyor. Bunun yanında always-on connectivity (her zaman açık bağlantı) ve 360 derece ses özelliğine sahip hoparlör gibi daha birçok fonksiyon, otomobilde kendine yer buluyor. 




Sanal Güneşlik


Sanal güneşlik saydam bir LCD panel ve sürücünün yüz hareketlerini takip eden bir kameradan oluşan sanal güneşlik Bosch tarafından tasarlanarak yapıldı. Yapay zeka destekli yüz algılama yazılımı, güneş ışınlarının sürücüyü rahatsız etmemesi, gözüne gelip gelmediğini kontrol ederek güneşliğin yönünü otomatik olarak ayarlamasını yapıyor. 




Katlanabilir Bilgisayar


Katlanabilir telefon, televizyondan sonra katlanabilir bilgisayarı da, Lenovo, dünyanın ilk katlanabilir ekranlı bilgisayarını yaptı. Katlanabilir bilgisayar Lenovo ThinkPad X1 Fold, 13,3 inçlik bir dizüstü bilgisayar kadar yer kaplayan üründe, ekranın bir kısmı sanal klavye olarak kullanılabiliyor. 


Kaynak: Türkiye Gazetesi/ Ömer Temür              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »