Otomobilin Kadın Ustaları




Otomobilin Kadın Ustaları 


İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Meslek Yüksekokulu Otomotiv bölümünde 135 erkek öğrenci ile eğitim gören 2 kız öğrenci geleceğin ustaları olabilmek için, motor söküp takma, tamir etme, yağ ölçümü gibi güç gerektiren pratik eğitimleri de başarıyla gerçekleştiriyorlar. Geleceğin otomotiv ustaları olabilmek için çabalayan Dilşad Topal ve Simge Özdemir, diplomalarını alarak bu sektörde, bu alanda çalışmak için hazırlanıyorlar. Eğitim gördükleri otomotiv bölümünde 135 erkek öğrenciden, uygulama derslerinde arkadaşlarından geri kalmayan üniversiteli kızlar, çalışmalarıyla hem sınıflarındaki erkek öğrencilerin  hem de öğretmenlerin takdirini topluyor. Dilşad Topal otomotiv bölümünü isteyerek tercih ettiğini ve bölümdeki eğitimi severek sürdürdüğünü söyledi. 




Otomotiv bölümünde öğrenci olmadan önce de otomobillerin teknik servislerinde çalıştığını ifade eden Topal, otomobillere olan merakı ve ilgisinden küçüklükten beri olduğunu aktardı. İlk başlarda ailesinin kendisinin biraz karşı çıktığını söyleyen Topal, “Normal lisede okurken bırakıp açık liseden motor bölümüne geçmek istediğimi söyledim. Yapamayacağımı düşündü babam, sonra yapabildiğimi görünce bana karşı inançları yükseldi. Şu an ailem benimle gurur duyuyor” dedi. 




Okula ilk geldiğinde bu bölümü seçtiğinden dolayı yadırgandığını, arkadaşlarının tuhaf bakışlarına maruz kaldığını ifade eden Topal, artık herkesin bölümde kız öğrenci olmasına alıştığını söyledi. Otomotiv bölümünün diğer kız öğrencisi Simge Özdemir ise okuduğu bölümle ilgili çok büyük hayalleri olduğunu anlattı. Bu bölümün sadece erkeklerin yer alacağı bir alan almadığını söyleyen Özdemir, “ Motor sökmek benim için bir ayrıcalık. Bir kadın olarak bunu yapabildiğim için kendimle gurur duyuyorum” dedi. Otomotiv sektörüne, otomobillere de artık kadın eli değecek. Otomobilin kadın ustaları pratik eğitimlerini de başarıyla gerçekleştirirken, geleceğin ustaları yetişiyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber   
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »