Peynir Altı Suyundan Yenilebilir Ambalaj Üretildi
İzmir İleri teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği öğrencileri ve Öğretim üyesi Prof. Dr. Sacide Alsoy Altınkaya, peynir altı suyu kullanarak yenilebilir gıda ambalaj malzemesi ürettiler. Plastiklerin çevreye verdiği zarar ortada iken çevreye ve insan sağlığına zararsız bir ambalaj malzemesi geliştirmek için çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Altınkaya ve ekibi, protein oranı yüksek olduğu için enerji içeceklerinde kullanılan peynir altı suyunun tozunu mısır proteiniyle birleştirerek esnek ve dayanıklı bir ham madde geliştirmeyi başardılar. Dört yıllık süreç sonunda ortaya çıkan ambalaj malzemesi testleri başarıyla geçti ve patenti alınarak koruma altına alındı.
Avrupa’da petrol türevli plastiğe karşı başlayan akımın bütün dünyaya yayıldığını söyleyen Altınkaya, “Petrol türevli plastiklerin geri dönüşümü bir çözüm olarak öne sürülüyor ancak bu tam olarak bir çözüm değil. Çünkü plastiği geri dönüştürürken atmosfere karbondioksit yayarak küresel ısınmaya katkıda bulunuyorsunuz” dedi. Bu sebeple dünyada kabul gören çözüm, doğada kolaylıkla parçalanabilen biyoplastiklerden ambalaj üretimi olduğunu anlatan Altınkaya, bu kapsamda ortaya bir ürün koyduklarını ifade etti.
Prof. Dr. Sacide Alsoy Altınkaya, Türkiye’de bol miktarda üretilen bir hammaddeyi katma değeri yüksek bir ürün olan gıda ambalajına dönüştürmeyi hedeflediklerini ve bunu başardıklarını kaydetti:
”Biz bu projeye başladığımızda önümüzde 2 sorun vardı. Biri ambalajın dayanıklı olmasını sağlamak. Yani yırtılmaması, esneyebilmesi gibi. İkincisi de ambalajın nem geçirgenliğini kontrol edebilmek. Pek çok gıda için nem ortamını koruyabilmek ambalaj performansı açısından oldukça önemli bir husus. Örneğin taze meyve ve sebzeyi ambalajlıyorsanız su kaybını engellemeniz gerekiyor. Bisküvi gibi kuru gıdaları ambalajlıyorsanız su almasını engellemeniz gerekiyor. Bütün biyoplastiklerde olan bu dezavantaj peynir altı suyundan elde edilen ambalaj için de geçerliydi. Biz burada nano teknolojinin sunduğu fırsatlardan yararlandık. Etik ilkelere bağlı kaldık. Biz yaptığımız bu çalışmada peynir altı suyunun tozunu aldık. Onu suda çözdük. Yine içine tamamen biyolojik kaynaklı olan bir mısır proteinden elde edilmiş nano tanecikleri ilave ederek iki sorunu ortadan kaldırdık” dedi.
Ürünün henüz laboratuvar boyutlarında üretiminin yapıldığını, bundan sonrasında ekonomik boyutun irdelenmesi ve daha büyük ölçütlerde üretimin gerçekleşmesini hedeflediklerini ve bu aşamaya geçtiklerini söyledi. Türkiye’de 2018 yılı içinde 756 bin ton peynir üretildiğini, 1 kilogram peynir üretmek için ortalama 10 litre süt kullanıldığını anlatan Altınkaya, ” Bu sütün yüzde 80’i üretim esnasında peynir altı suyu olarak bir kenara ayrılıyor. Bir hesap yaptığınızda yaklaşık 5 milyon ton peynir altı suyu ortaya çıkıyor. Ambalaj malzemesi olarak çok ciddi bir potansiyel mevcut” dedi. Çevre ve doğamız için çok önemli buluş, bir plastiğin bin yıl doğada kalması düşünüldüğünde önemini ortaya koyuyor. Ülkemize de ekonomik olarak katma değer sağlayacak gibi görünüyor.
Kaynak: AA, TRT Haber
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler