İşe Alımda Yapay Zeka Dönemi




İşe Alımda Yapay Zeka Dönemi 


Yapay zekanın kullanımı her geçen gün artıyor. Yapay zeka sağlıktan tarıma, finanstan endüstriye birçok alanda artık yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Çin’de yapay zekanın kullanıldığı robot doktorun halen görev yaptığını biliyor muydunuz? Artık işe alımda yapay zeka dönemi başladı. İşe alımlarda Güney Kore’de bazı şirketler işe alacakları kişileri değerlendirmede, işe alım mülakatlarında da bu teknoloji kullanılmaya başladı. 




İş görüşmesine gelen kişi bilgisayar başına oturuyor ve mikrofona konuşarak sorulara cevap veriyor. Kendini anlatıyor, iş görüşmesine gelen kişi aslında bir halkla ilişkiler uzmanı ile değil bir robot ile konuşuyor. Bilgisayarda yaptıkları iş görüşmesini bir yapay zeka ile yapıyorlar ve işe alınabilmek için yapay zekanın sorularına doğru cevap vermek zorundalar. Ancak onun sorularını cevaplamak çok kolay değil. Yapay zeka öz geçmişlerindeki doğru olmayan bilgileri tespit edebiliyor. Yüz tarama teknolojisiyle adayların belli durumlarda nasıl tepki verdiğini de ölçüyor. Güney Kore’de yapay zeka ile iş görüşmesi yapan Kim Seung Woo, “ Mülakatlarda iş arayanlar bazen yetenek ve özelliklerini abartabiliyor. Ancak yapay zekaya bunu inandırmak pek mümkün değil” diye duygularını ifade etti. 




Yapay zeka başvuruda bulunanların bilinçaltı davranışları da dahil olmak üzere 37 farklı yeteneğini değerlendirebiliyor. Yapay zeka sayesinde adayların bilinçaltı davranışları kontrol ediliyor. Anlık sorulara nasıl tepki verdiği görülüyor. Çünkü başvuranların iş görüşmesinde gerçek performansları görülemiyor. İşe alımda yapay zekayı kullanan firmalar bu yöntemden memnun. Ancak yapay zekanın kullanımı arttıkça, bu teknolojiyi yenmek için geliştirilecek fikirlerin de aynı oranda artacağı belirtiliyor. İşe alımda yapay zekanın değerlendirmesi acaba bir profesyonel uzmanın yapacağı değerlendirme ile aynı olacak mı? 


Kaynak: Reuters, https://www.trthaber.com/haber/dunya/ise-alimda-yapay-zeka-donemi-basladi-453749.html   
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »