Savunmada 2020’yi Aksungur Açacak




Savunmada 2020’yi Aksungur Açacak


Türkiye’nin son dönemde geliştirdiği yüksek faydalı yük kapasiteli insansız hava aracı (İHA) Aksungur, yeni yılın ilk günlerinde güvenlik güçlerinin kullanımına sunulacak. Aksunguru 18 ay gibi bir zamanda yaptıklarını söyleyen Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, 2019 yılının bereketli bir yıl olduğunu söyledi: “ Bir önceki yıla göre ciroda dolar bazında yüzde 40 büyüme var. Şirkete 1000’e yakın mühendis, 1000’e yakın teknisyen kazandırdık. İşimiz ve projemiz çok. Şirketimizi getirmek istediğimiz 10 milyar dolarlık ciro ve proje aşamasındaki ürünlerin bitişi var. 1 yılda ne kadar yol alınabilirse aldık” dedi. Şirketin yürüttüğü birçok projenin devam ettiğini, 2020 sonrası vizyonun özgün ürünlerin bitirilmesi olduğunu, temel eğitim uçağı Hürkuş üzerinde iyileştirmeler yaptıklarını söyleyen Temel Kotil, 


“ Önümüzdeki aylarda envantere girer diye bekliyoruz. Aslında her şey bir öğrenme sürecidir. Anka için aşağı yukarı 10 yılımız geçti ama Aksungur 18 ayda bitti. Gökbey, Atak’tan edindiğimiz tecrübe üzerinde oturuyor.  Atak-2 de Gökbey’in tecrübesi üzerine oturacak”diye ifade etti. Son dönemde geliştirdikleri Aksungur’un çok iyi bir ürün olduğunu ifade eden Kotil,  “Bu aracımız 750 kilogram taşıyor. Türkiye 200 kilogram taşıma kapasiteli ‘Anka’larla da çok iş gördü. Aksungur daha da yetenekli. Radar koyabiliyorsunuz, daha büyük kamera koyabiliyorsunuz. Aksungur’u ülkemizdeki kullanıcılara vereceğiz. Yılbaşı veya ocak sonu itibarıyla Türkiye bunu kullanmaya başlayacak” dedi.



Aksungur’u öz kaynaklarıyla yaptıklarını, devletin böyle bir ürünü finanse ettiğini, Atak-2, Gökbey ve Milli Muharip Uçak projelerinin bu şekilde sürdüğünü bildiren Kotil, prototipi yapmanın işin zor ve eziyet kısmı olduğunu söyledi: ”Para kazandıran seri üretim. Devlet sipariş versin, biz parayı buluruz problem değil. Önemli olan sipariş. Devlet önce prototipi yaptırıyor, sonra sipariş veriyor. Gökbey’deki durumumuz bu, teşekkür ediyoruz. Aksungur bizim için çok pahalı bir ürün değildi. Anka’nın üzerine konulduğu için çok ucuza geldi. Devletin prototipi yaptırması tamam ama 100 tane Gökbey siparişi varsa biz o parayı buluruz” dedi. 


Geniş faydalı yük opsiyonu taşıyan, orta irtifa uzun havada kalışlı İHA Aksungur, 40 bin fit yüksekliğe kadar uzun süreli operasyonlar gerçekleştirecek kapasiteye sahip. Aksungur, çok rollü istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevlerini yerine getiren, her bir kanadında 500, 300 ve 150 kilogram kapasiteli 3 silah istasyonu bulunuyor. Aksungur, güdüm kitleriyle akıllı hale getirilmiş bombalar, LUMTAS, MAM-L, Cirit, MAM- C, minyatür bomba gibi mühimmatlarla görev yapabilecek. Dünyadaki sayılı İnsansız Hava Aracı (İHA) üreticisi olan Türkiye, başlattığı milli teknoloji hamlesine hız kesmeden devam ediyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber                    


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »