2019’dan Beş Önemli Buluş




2019’dan Beş Önemli Buluş 


Prof. Dr. Ural Akbulut, Uluslar arası dergiler Science ve Nature ile bilimsel konferansları baz alarak önemli kaynaklardan 2019 yılında bilim dünyasında yaşanan gelişmeler ve buluşları derledi. 2019’dan önemli beş buluş: 


Kansere Karşı foto dinamik terapi


2019’un en etkileyici ve önemli buluşları arasında sayılan kanser hücresinin çekirdeğine girip parçalayan foto dinamik terapi yer aldı. İngiltere’de Warwick Üniversitesi Kimya Bölümü bilim insanları, iridyum atomlarını albümin moleküllerine bağlayarak ışığa duyarlı hale getirdi. Bu moleküllerin kanser hücrelerinin çekirdeğine girebildiklerini vurgulayan bilim adamları foto dinamik tedavi tekniğiyle o noktaları ışınla aktive ederek kanser hücrelerini parçaladıklarını duyurdu. Tekniğin hastalarda denenmediği ancak gelecekte kemoterapi alan hastaların yan etkiler sebebiyle olumsuzluk yaşamalarının önlenebileceği ifade edildi. 


3D yazıcıları 100 kat hızlandıran teknoloji


ABD’deki Michigan Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. T. Scott, geliştirdikleri yeni yazıcının günümüzdeki 3D yazıcılara göre 100 kat daha hızlı olduğunu bildirdi. Mevcut olan 3D yazıcılarda kullanılan teknolojilerde, küçük bir objenin üç boyutlu modelinin üretimi, her ince katman soğuyup sertleşmeden bir sonraki katman oluşturulamadığı için saatler sürüyor, uzun zamanda ancak çıktı alınabiliyor. Scott ve ekibinin kullandıkları sistem sertleştirilebilen sıvı plastiği cam kaba yerleştirerek yeni bir teknoloji geliştirdi. Yeni yazıcıyla ilgili üç patent başvurusu yapıldı ve çalışmayla ilgili bilimsel veriler, Science Advances dergisinde yayınlandı. 


Zihin Gücüyle Çalışan Kol Protezi


ABD’de Carnegie Mellon ve Minnesota Üniversitelerinin ortak çalışmasıyla, beyne elektrotlar takmadan kol protezinin zihin gücüyle hareket ettirilerek kontrol edilmesinin önünü açan yeni bir teknoloji geliştirildi. Biyomedikal Mühendisliğinde öğretim üyesi Prof. Dr. B. He, noninvaziv bir beyin- bilgisayar ara yüzü kullanarak zihin kontrollü robotik kolun bilgisayar imlecinin hareketini mükemmel şekilde takip etmesini sağladıklarını, bu amaçla EEG tekniğini kullandıklarını ifade eden araştırmacılar, çalışmanın bilimsel sonuçlarını Science Robotics dergisinde anlattı.


Aşırı tuzlu suları arıtacak teknoloji


ABD’de Columbia Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi N.Y Yip, aşırı derecede tuzlanmış suları arıtmak için yeni bir teknik geliştirerek, aşırı tuzlu suyu diizopropilaminile karıştırdıklarını açıklayan Dr. Yip, daha sonra karışımı 15 santigrat derecede bekleterek çözücünün suyu absorbe etmesini (soğurmasını) sağladıkları belirtti. Bu teknolojinin çok ucuz olduğunu ve çok kısa sürede suyu arıttığını vurgulayan Yip, çalışmasını Environmental Science & Technology Letters dergisinde yayınlandı. 


İki atom kalınlığında altın folyo üretimi


İngiltere’de Leeds Üniversitesinde nano boyuttaki malzemeler alanında araştırma yapan Prof. Dr. S. Evans ve ekibi, dünyanın en ince altın folyosunu üretti. Araştırmacılar, folyonun sadece iki atom kalınlığında olduğunu ve ilk defa başka bir destekleyici malzeme üzerine yapışık olmadan üretilen en ince folyo olduğunu belirtti. Evans ve ekibi tarafından altın folyonun kalınlığı ölçüldü ve 0,47 nanometre (insan tırnağının milyonda biri) olduğu belirlendi. Çalışmanın bilimsel verilen Advanced Science dergisinde yayınlandı. Bu altın folyonun, bükülebilen ve akım iletebilen ekranlarda kullanılabileceği, ayrıca çok verimli kimyasal katalizör olarak değerlendirebileceği  kaydedildi.


Kaynak:  https://www.turkiyegazetesi.com.tr/teknoloji/671879.aspx            
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »