Gökyüzündeki Yerlileşme ve Millileşme Hamlesi




Gökyüzündeki Yerlileşme ve Millileşme Hamlesi


Türkiye, son yıllarda yaptığı atılımlarla insansız hava araçlarında yakaladığı başarıyla bu alanda,  dünyanın sayılı ülkeleri arasına girerken, daha önce ABD’den alınan ürünlerin kullanıldığı haberleşme sistemleri yerine gökyüzünde yerlileşme ve millileşme hamlesi tüm hızıyla sürüyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) iştiraklerinden biri olan CTech tarafından üretilen milli haberleşme sisteminin testleri ANKA-S üzerinde başarıyla tamamlandı. Bu tür araçlarda milli haberleşme sistemi kullanmanın ne anlama geldiğini anlatan CTech Uydu Haberleşme Ürün Yöneticisi Derya Gürpınar, sistemin sadece ANKA-S’lerde kullanımla sınırlı kalmayacağını belirterek, milli haberleşme ürünün ANKA kategorisi ve daha büyük her türlü İHA’da kullanılabilecek kapasite olduğunu ifade etti. 


    ([CTech Uydu Haberleşme Ürün Yöneticisi Derya Gürpınar. [Kaynak: Defence Turkey])


Gürpınar, TUSAŞ ve benzer İHA üreticileri ile görüşmelerin devam ettiğini vurgularken, “TUSAŞ tarafından geliştirilen AKSUNGUR ve Baykar makine tarafından geliştirilen AKINCI İHA, milli ve yerli teknolojimizi kullanmaya en yakın platformlar. Bununla birlikte CTech geliştirdiği sistemin daha küçük boyutlarda farklı frekanslarda ve platformlarda ( örneğin askeri kara araçları, helikopterler vb ) çalışabilecek versiyonları üzerinde de çalışmalarına devam ediyor. Bu sistemler hakkında yaşanan gelişmeleri de kısa sürede kamuoyuna duyuracağız” dedi. 


      ([TRT Haber /2019'da havacılık alanındaki bazı önemli gelişmeler. [Grafik: Hafize Yurt] )


Türkiye’nin 1970’lerde başladığı uydu çalışmalarını günümüzde milli TÜRKSAT 6A haberleşme uydusu tasarım projesi ile en üst noktaya ulaştırdığını ifade eden Derya Gürpınar, ”TÜRKSAT 6A uydusunu geliştiren konsorsiyum içinde yer alan CTech bu projede de kritik alt sistemlerden bir tanesini sağlıyor. 2000’li yılların başlarından itibaren silahlı kuvvetlerimiz sürekli artan bir şekilde İHA’lardan da faydalanmaya başladı. Bu kapsamda İHA’lar ile kesintisiz bir şekilde haberleşme ihtiyacı uydu haberleşme teknolojisinin İHA’lara uygulanması ihtiyacını doğurdu. Özellikle operasyonel İHA’lar için uydu haberleşme sistemi vazgeçilmez ve kritik niteliklerden biri oldu. Söz konusu alandaki millileşme; bu teknolojinin uygulanabileceği kara araçları, insanlı askeri uçaklar ve helikopterler, füze sistemleri vb. tüm mobil haberleşme ihtiyacı olan platformlarda yurt dışı bağımlılığını da ortadan kaldırmış olacak” dedi. Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi gökyüzünde de tüm hızıyla devam ediyor. 


Kaynak: TRT Haber/ Sertaç Aksan                 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »