Liseli Gençlerden İşitme Engellilere Özel Gözlük






Liseli Gençlerden İşitme EngellilereÖzel Gözlük


Düzce Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim gören 2 lise öğrencisi işitme engellilere özel gözlük tasarımı yaptılar. Bilim ve Sanat merkezi öğrencilerinden Ömer Berkay Biçen ve Dağhan Akyürek, işitme engellilerin toplumla daha kolay iletişim kurmalarını düşünerek yaptıkları özel gözlük, sesi yazıya çeviriyor. Cep telefonunda bulunan bir program aracılığıyla, konuşulanlar yazıya dökülüyor ve gözlüğün ekranında görülüyor. İşitme engelliler için bir şey yapmak istediklerini söyleyen Ömer Berkay Biçen, “ Arkadaşımla beraber işitme engelliler için bir gözlük tasarladık. Bir beyin fırtınası çalışması sırasında bu fikri bulduk. Beraber konuşurken bu fikir ortaya çıktı” dedi. 




İşitme engellilerin günlük yaşamda çektikleri sıkıntılardan yola çıktıklarını belirten Dağhan Akyürek, “İşitme engelliler için proje yapmamızın sebebi günlük hayatta iletişim konusunda sıkıntılar çekiyorlar. İşaret dilini kaçımız biliyoruz? Ayrıca çok fazla işitme engelli birey var. İşaret dili zaten bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor. Örneğin Amerika’da yapılan işaret dili ile Türkiye’de yapılan işaret dili tamamen farklı. Bunun önüne geçmek, okuyarak daha hızlı iletişime geçmenin daha kolay olduğunu düşündük. Gözlük karşıdan aldığı sesi ardinyo aracılığı ile yazıya çeviriyor.  Yazıya çevirdiği bilgiyi lcd ekrandan led ekrana aktarıyor. Led ekran sayesinde de gözlük üzerinde ki optik sistemden cama yansıyor. Camdan da gözlüğü takan kişi yazıyı okuyarak cevap veriyor” dedi.



Öğrencilerin engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için birçok proje üretmeye ve geliştirmeye devam ettiklerini belirten proje danışmanı öğretmen Adem Akkuş, “Bilim ve sanat merkezlerinde proje üretimi ve yönetimi adı altında bir program dahilinde eğitim görüyorlar. Bu programda öğrencilerimiz düzenli olarak proje üretiyorlar ve bunun ilk aşaması da proje üretimi için beyin fırtınası yapmak. Düzce Bilim ve Sanat Merkezi olarak bizim engelliler için çalışma misyonumuz vardı. Yaklaşık 7- 8 ürünümüz çıktı. Bu gençler hocam bizde bu misyonu devam ettirelim bizde bir ürün çıkartalım dediler. Çocuklar kendi aralarında tartıştılar ve işitme engelliler için dil kolaylığı sağlayacak, iletişim kolaylığı sağlayacak bir proje üzerinde yoğunlaştılar. Bunda da başarılı oldular” dedi. Milli servetimiz olan genç beyinlere sahip çıkarak, yetiştirmek ve doğru yönlendirmek, bilime katkı sağlamaları ve ülkemiz adına önemli projeleri gerçekleştirmelerin de destek olmalıyız. Türkiye’nin başlattığı milli teknoloji hamlesinde bu gençlere ihtiyacımız var. 


Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA), Türkiye Gazetesi            
         



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »