Buluşlarıyla 2019’a Fark Katan Öğrenciler




Buluşlarıyla 2019’a Fark Katan Öğrenciler


Onlar geleceğin mühendisleri, doktorları, akademisyenleri, Türkiye’nin geleceğinin bir parçası olacak bilim insanı adayları olarak beyin gücüyle hareket eden model araba yaptılar. Bu buluşlarıyla Milli Eğitim Bakanlığı Onları fark yaratan öğrenciler arasına aldı. İstanbul Gaziosmanpaşa’da Toki Avrupa Konutları Ortaokulunun öğrencileri, dikkat eksikliği sorunundan hareket ederek, “odaklanıyorum, kazanıyorum” sloganıyla işe koyuldular ve beyin gücüyle hareket eden model araba yapmayı başardılar.



 Dikkat eksikliği olan öğrencilerin derslerinde başarısız olduklarını, bu öğrencilerin tedavi olmak için ilaç kullanmak zorunda kaldıklarını, çoğu ailede çocuklarının ilaç kullanmasını istemediği için, bu problemi yaşamaya devam ettiklerini tespit eden öğrenciler bu konuda çalışmaya karar verdiler. Bir buçuk yıl kodlama ve robotik üzerine eğitim alan 8 kişilik öğrenci grubu, Milli eğitim bakanlığı internet sitesinde örnek gösterildi.  




Model arabayı harekete geçirebilmek için odaklanmak gerekiyor. Kafaya takılan sensör odaklanmaya yardımcı oluyor. Kafaya takılan sensör mikrofonlu kulaklık gibi, bir ucu kulağa takılıyor diğer kısım alnımızın tam ortasına denk getirmek gerekiyor ve odaklanma yüzde yetmişi geçerse araba hareket etmeye başlıyor. Buluşlarıyla 2019’a fark katan öğrenciler, bir sonraki çalışmalarına şimdiden başlamış durumdalar. Onlar robot el üzerine çalışıyorlar. Beyin gücüyle protez eli hareket ettirmek üzerine yoğunlaştılar. 




2019 yılında İstanbul TEKNOFEST’e katılan öğrenciler ilk ödül heyecanını burada yaşadılar. TEKNOFEST’in bu genç mucitleri teşvik etmesi, böyle teknoloji fuarlarının ne kadar yararlı olduğunu gösteriyor. Danışman öğretmenlerinin , “TEKNOFEST’te olmak çocukların o heyecanı yaşaması harika bir şeydi.  Onlara çok büyük değerler kattığını düşünüyorum” demesi de milli servetimiz olan bu genç mucitlere destek olmak, sahip çıkmak gerektiğini ortaya koyuyor. Buluşlarıyla 2019’a fark katan öğrencilerimizi kutluyor. Yeni başladıkları robot el projesinde başarılar diliyoruz. 


Kaynak: TRT Haber/ Yasemin Küçükkaya            
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »