Patlayıcı Tehdidine Karşı Ozan ve Alper




Patlayıcı Tehdidine Karşı Ozan ve Alper 


Kuveyt’te düzenlenen Körfez  Savunma ve Havacılık fuarına katılan TÜBİTAK BİLGEM güvenli haberleşme ve savunma sistemleri alanında yeni teknolojiler ve kabiliyetlerini sergileyerek, dost ve müttefik ülkelerin söz konusu alanlardaki ihtiyaçlarını karşılama konusundaki iddiasını ortaya koydu. Güvenli haberleşme ve savunma sistemleri alanındaki çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan TÜBİTAK BİLGEM Savunma iş Geliştirme Birim Müdürü Yusuf Celalettin Duru, Emniyetli IP Terminal MİLSEC- 4, IP ağlarda yeni nesil güvenli haberleşme (ses, veri ve görüntü) için güncel çözüm sunduğunu belirtti. Gigabit Ağ Güvenlik Cihazı AGC –G ise güvensiz ağlar üzerinden haberleşen IP yerel ağları arasında trafiğin, ağ katmanında güvenliğini sağlıyor. 


TÜBİTAK BİLGEM, savunma sistemleri alanında patlayıcı tehdidine karşı katlanabilir mayın dedektörü, dünyadaki en hafif metal mayın dedektörü olan ve göreve hazır hale getirilen Ozan’ın kullanımı, imzalanacak sözleşmeler kapsamında yaygınlaştırılacak. Ozan, güvenlik güçlerinin sınır içi ve ötesi intikal bölgelerinde mayın /EYP aramasını hızlı, kolay ve yüksek doğrulukta yapabilmesini sağlıyor. 


Elde Taşınabilir Mayın Tespit Sistemi- 3 (ETMTS-3 /ALPER) ise metal mayının yanında metal olmayan patlayıcıları da algılıyor, her iki ihtiyacı karşılayabilir olması açısından dünyadaki muadilleriyle rekabet edebilir bir ürün özelliği taşıyor. ETMTS- 3, metal dedektörü ve yere nüfuz eden radar algılayıcılara sahip bulunuyor. Bu dedektör ve radar algılayıcılar ayrı ayrı ya da eş zamanlı çalışabiliyor. Sistem, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde kullanılıyor. 


Söz konusu ürün ve çözümlerin TÜBİTAK BİLGEM’in çalıştığı konuların küçük bir bölümünü oluşturduğunu söyleyen Duru, Söz konusu cihazların Türk teknolojisi, Türk mühendisi ve devletin sermayesiyle proje olarak yapıldığını belirtti: “TÜBİTAK BİLGEM’de şu anda 1700 civarında kişi çalışıyor. Bunun 1000’den fazlası mühendis ve çoğu doktoralı. Bunlar tamamen Türk katkılarıyla yapılan sistemlerdir” dedi. 


Duru, mayın ve patlayıcı tespitine yönelik çalışmaların devam ettiği söylerken şunları söyledi: “Dedektörlerin araca ve robota takılı olanları üzerinde de kardeş firmalarımızla çalışmaktayız. Yakın zamanda bunları devreye sokup Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet güçlerimizin hizmetine vereceğiz ve can kayıplarını İnşallah en aza indireceğiz” dedi. TÜBİTAK BİLGEM, birçok milli ve yerli teknoloji projesinin gerçekleşmesini sağlarken,  milli teknoloji hamlesinin tam içinde katkı ve destek vermeye devam ediyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber                   
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »