Milli Muharip Uçağının Altyapısı Hazırlanıyor




Milli Muharip Uçağının Altyapısı Hazırlanıyor


Türkiye’nin gündemindeki milli muharip uçağı ve helikopter projelerinin hayata geçirileceği yüksek teknolojili altyapıyı kurmak için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) kahramankazan yerleşkesinde projelerin gereksinimlerini karşılamak amacıyla kapsamlı altyapı çalışmaları yoğun olarak yürütülüyor. Şirketin ana yüklenici olduğu uçak ve helikopter projelerini gerçekleştirmek için nitelikli iş gücüne ihtiyacı olduğunu söyleyen TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, bu ihtiyacı karşılamak için 3 yılda 2 bin 500 mühendis aldıklarını ifade etti: “ Bunun yanında yazılımlara, bilgisayarlara, güçlü bir teknolojiye ihtiyacınız var. Türkiye’deki 2 büyük makine bizde. Her birinde 10 bin çekirdek var” dedi.



TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, projelerin zamanında yapılması, siparişlerin istenen sürede yetiştirilmesi için öncelikle modern tesislere ihtiyaç olduğunu söyledi: ” Yapımı süren ve Milli Muharip Uçak’ın (MMU) kompozitinin üretileceği tesis, bunun da ötesinde Airbus ve Boing’in işleriyle dolu. Burası 95 bin metrekare. Dünyada tek çatı altındaki 4 büyükten bir tanesi. Son yapıldığı için de en modern ve iyisi olacak. MMU için yaptığımız yıldırım testi alanı, rüzgar tünelleri var. Tesis, laboratuvar, test imkanı, bilgisayar, yazılım, mühendis olmadan hiçbir şey olmaz. TUSAŞ yapabilirliği tamamlamış durumda. F-35’in orta gövdesini yapıyoruz. Bu yeterince kritik bir parça. Yapabilirlik konusunda sorunumuz yok. Tasarlayıp, test edip, uçurmak gerekiyor. Modern binaları onun için görüyorsunuz” dedi. 


Kotil, Devam eden altyapı yatırımları hakkında bilgi verirken, devreye alınmasıyla ilgili şunları söyledi: ” Kompozit tesisimiz 1, rüzgar tünelimiz 2 yılda devreye girer. Burası dünyadaki sayılı tünellerden biri olacak. Çünkü MMU’yu yapınca denemeniz gerekiyor, yıldırım testleri, diğer testler. MMU’nun binası 1 yılda biter. 2 bin 500 mühendisin çalışacağı tek bina. ‘Top secret/ çok gizli’ bir proje. Burada 2020- 2021 neşeli geçecek” dedi. Milli Muharip Uçağının altyapısı hazırlanmaya devam ediyor. Milli teknoloji hamlesi 2020 yılında da hız kesmeden devam edecek gibi görünüyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber   
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »