Türkiye’nin İlk Milli İlacı Patent Aldı




Türkiye’nin İlk Milli İlacı Patent Aldı


Atatürk Üniversitesinde 2013 yılından itibaren çalışmalarını sürdüren Türk bilim insanları, ilk “yerli ilacı” üretmeyi başardı. Türkiye’nin ilk milli ilacı Japonya ve ABD’den patent alırken, uluslar arası Patent hakları elinde bulundurulan ilaç, Parkinson, Alzheimer ve Depresyon gibi sağlık problemlerinde değerlerini ideal seviyelere düşürecek tek ilaç olacak. Atatürk Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji anabilim dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ve ekibi tarafından 2013 yılında ilacın araştırmaları ve çalışmalarına başlandı. Ekip 6 yıllık çalışmanın sonunda ürettikleri ilacın Uluslar arası Patent haklarını aldı. İlk milli ilaç olma ünvanını kazanan ilacın ismi henüz açıklanmadı. Tıp fakültesi, Fen Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi öğretim üyeleri tarafından yürütülen çalışma ve deney sonucunda ortaya çıkan ürünün, glumatat nörotransmitterin yüksek olduğu beyin hücreleri üzerinde koruyucu etkisinin olduğu saptandı.


 Parkinson, Alzheimer ve Depresyon gibi hastalıklarda değerleri ideal seviyelere düşürdüğü ispatlandı. Bu süreçten sonra klinik aşamalar tamamlanacak ve ilaç hizmete sunulacak. İlacın özelliği Türkiye’nin ilk bitkisel kaynaklı olmayan orijinal molekülü olma özelliği taşıması. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı konu ile ilgili şunları söyledi: ”Beklentimiz, maddi olarak zor görülmesine rağmen bazı kısa yollarla çözülebilecek adımların atılması suretiyle Klinik İlaç Araştırmalarının tamamlanması, en kısa sürede ilacın dünya piyasasına çıkması ülkemizin ve insanlığın bu ilaçtan faydalanabilmesidir. 62 yıllık köklü bir geçmişi olan ve Farmakoloji alanında da son 5 yıllık ortalamalara göre bilimsel olarak dünya sıralamasında Türkiye birincisi olan Atatürk Üniversitesi, milli ilaç konusunda öncülüğünü ortaya koymuştur” dedi. 




İlaç üretimindeki ekibin başında bulunan Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ise ilaçla ilgili, ”Uzun yıllardan beri süre gelen bir çalışmamız var. Bizi çalışmalarımız beyin hücreleri arasında iletimi sağlayan bazı 5-6 tane önemli madde var bu maddelerin değerlerinin yükselmesi veya azalması bazı hastalıklarla ilgilidir. Örnek olarak Dopamin seviyesi düştüğünde Parkinson hastalığına sebep olur yükseldiği zaman şizofreni hastalığına. Diğer bir örnek ise Serotenin düştüğü zaman ise depresyon meydana gelir. Glutamat seviyesinin yükselmesi ise Parkinson ve Alzheimer hastalığının erken dönemde beyin hücrelerinin ölümüne yol açıyor. Ve bu durumlarla ilgili dünya üzerinde herhangi bir ilaç mevcut değil. Yani bu hastalıklardan dolayı yükselen düzeyi aşağıya çekecek her hangi bir madde söz konusu değil. Bizim ilacımız bu maddenin yükselen düzeyini aşağı çekecek” dedi. Klinik testleri tamamlandığında ise Türkiye’nin ilk yerli ve milli ilacı satışa sunulacak. 


Kaynak:Türkiye Gazetesi/Sağlık                 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »