Çay Faydalı mı?

  Yazar: Hamza Aslan



Ülkemizde her evde sabah, akşam içilen en çok tüketilen aynı zamanda bir kültür haline gelen içeceğimizin adını tahmin ettiğiniz gibi çaydır. Çay üreticileri arasında ülkemiz 5. Sıradadır. Karadeniz bölgesinde yetişmekte olup, nemi, yağışı seven bir bitkidir. Diğer bitkilerin tersine kışın yapraklarını dökmez. Çay kimyasal olarak yapısındaki etkin madde tein’i bulundurur. Ayrıca polifenolda bulunur.

Sağlığa Faydaları

 . Çayın yapısında bulunan etkin maddeler sayesinde zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Bilim adamlarının son yıllardaki yaptığı çalışmalarda kolon kanseri ve bazı kanser türleri üzerine önleyici etkisi tespit edilmiştir. Sindirim sisteminde mideye hazmı kolaylaştırmada yardımcıdır. Ağız sağlığında diş ve diş eti tedavisinde tedavide yine yardımcı olur. Ağız kokusunu önler. Antioksidan yapısında bulundurur. Başka iyi geldiği hastalıklar, kolera, guatrı tedavi edici özelliği vardır. Aşırı tüketilirse insana sıkıntı verir. Fazla tüketim durumunda kalp çarpıntısı, uykusuzluk ve mide bulantısına sebep olur.

Kolon kanserine faydaları

Çayın içerisindeki etkin olan TF-2 adını taşıyan polifenol kansere iyi gelen tedavi eden maddedir. Bu maddenin sağlıklı olan hücreler üzerinde bir etkisi yoktur. Kanserli hücrelerin yok edilmesini sağlar. Bu yüzden çay tüketimi tavsiye edilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi çayda antioksidan vardır. Genel sağlık açısından antioksidan bir çok hastalığa yakalanmayı önler.

Kalp Krizi Riski: Avrupa da birçok konuda olduğu gibi çay ile kalp krizi arasındaki bağlantı araştırılmış. Sonuç olarak günde 2-3 bardak siyah içen kişinin, çay içmeyene göre %70 oranında kalp krizi riskini azalttığı gözlenmiştir. Siyah çayın diğer faydası kanın pıhtılaşmasını engeller ve felç tehlikesini kaldırır.

. Kemik sağlığı: Çayın başka bir faydası da kemik sağlığına iyi gelmesidir. Düzenli tüketim ve çayın içerisinde bulunan fito kimyasallar sayesinde kemik sağlığı korunur.

. Bağışıklık sistemi: Yine bilimsel veriler ışığında bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği ortaya konmuştur. Çay içen ve içmeyen denekler üzerinde yapılan çalışmalarda, içenlerin kan yapısının daha iyi olduğu gözlenmiştir.

. Kansere karşı korur: Kansere sebep olanlardan bir tanesi serbest radikallerdir. Serbest radikalleri etkisiz hale getiren ise çaydaki antioksidanlardır.

. Sindirim sistemine faydalıdır: Halk arasında bilinen çayın sindirim sistemine iyi gelmediği yönündedir. Ama bu yanlış bir düşünce, çaydan ziyade aşırı tüketim durumunda çayla beraber alınan şeker zararlıdır. Aşırıya kaçmadan, abartmadan uygun miktarda alınan çay sindirim sistemine faydalıdır.

. Çayda kalori yoktur:  Bu özellik sayesinde kilo alma riski olmaz. Çayın düzenli, aşırıya kaçmadan tüketimi sindirim sisteminin düzenli çalışması, kilo vermeyi bile kolaylaştırır. Siyah çay limon suyu ile tüketilmeli. Fazla, aşırı çay içimi kişilerde kansızlığa sebep olur. Limon suyu ile tüketilirse demir eksikliği, kansızlık riski ortadan kalkar.


. Çay metabolizmayı Güçlendirir: Hep siyah çaydan bahsettik. Bunun yanında başka faydalı çaylarda mevcuttur. Günde 3-4 bardak içilen  yeşil çay metabolizmayı hızlandır. Yeşil çayda bulunan etkin madde kilo vermede de iyi  bir yardımcıdır. 

  
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »