Yazar: Hamza Aslan
Ülkemizde her evde sabah, akşam
içilen en çok tüketilen aynı zamanda bir kültür haline gelen içeceğimizin adını
tahmin ettiğiniz gibi çaydır. Çay üreticileri arasında ülkemiz 5. Sıradadır.
Karadeniz bölgesinde yetişmekte olup, nemi, yağışı seven bir bitkidir. Diğer
bitkilerin tersine kışın yapraklarını dökmez. Çay kimyasal olarak yapısındaki
etkin madde tein’i bulundurur. Ayrıca polifenolda bulunur.
Sağlığa Faydaları
. Çayın yapısında bulunan etkin maddeler sayesinde
zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Bilim adamlarının son
yıllardaki yaptığı çalışmalarda kolon kanseri ve bazı kanser türleri üzerine
önleyici etkisi tespit edilmiştir. Sindirim sisteminde mideye hazmı
kolaylaştırmada yardımcıdır. Ağız sağlığında diş ve diş eti tedavisinde
tedavide yine yardımcı olur. Ağız kokusunu önler. Antioksidan yapısında bulundurur.
Başka iyi geldiği hastalıklar, kolera, guatrı tedavi edici özelliği vardır.
Aşırı tüketilirse insana sıkıntı verir. Fazla tüketim durumunda kalp
çarpıntısı, uykusuzluk ve mide bulantısına sebep olur.
Kolon kanserine faydaları
Çayın içerisindeki etkin olan
TF-2 adını taşıyan polifenol kansere iyi gelen tedavi eden maddedir. Bu
maddenin sağlıklı olan hücreler üzerinde bir etkisi yoktur. Kanserli hücrelerin
yok edilmesini sağlar. Bu yüzden çay tüketimi tavsiye edilir. Daha önce de
belirttiğimiz gibi çayda antioksidan vardır. Genel sağlık açısından antioksidan
bir çok hastalığa yakalanmayı önler.
Kalp Krizi Riski: Avrupa da birçok konuda olduğu
gibi çay ile kalp krizi arasındaki bağlantı araştırılmış. Sonuç olarak günde
2-3 bardak siyah içen kişinin, çay içmeyene göre %70 oranında kalp krizi
riskini azalttığı gözlenmiştir. Siyah çayın diğer faydası kanın pıhtılaşmasını
engeller ve felç tehlikesini kaldırır.
. Kemik sağlığı: Çayın başka bir faydası da kemik
sağlığına iyi gelmesidir. Düzenli tüketim ve çayın içerisinde bulunan fito
kimyasallar sayesinde kemik sağlığı korunur.
. Bağışıklık sistemi: Yine bilimsel veriler ışığında
bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği ortaya konmuştur. Çay içen ve içmeyen
denekler üzerinde yapılan çalışmalarda, içenlerin kan yapısının daha iyi olduğu
gözlenmiştir.
. Kansere karşı korur: Kansere sebep olanlardan bir
tanesi serbest radikallerdir. Serbest radikalleri etkisiz hale getiren ise
çaydaki antioksidanlardır.
. Sindirim sistemine faydalıdır: Halk arasında bilinen
çayın sindirim sistemine iyi gelmediği yönündedir. Ama bu yanlış bir düşünce,
çaydan ziyade aşırı tüketim durumunda çayla beraber alınan şeker zararlıdır.
Aşırıya kaçmadan, abartmadan uygun miktarda alınan çay sindirim sistemine
faydalıdır.
. Çayda kalori yoktur: Bu özellik sayesinde kilo
alma riski olmaz. Çayın düzenli, aşırıya kaçmadan tüketimi sindirim sisteminin
düzenli çalışması, kilo vermeyi bile kolaylaştırır. Siyah çay limon suyu ile
tüketilmeli. Fazla, aşırı çay içimi kişilerde kansızlığa sebep olur. Limon suyu
ile tüketilirse demir eksikliği, kansızlık riski ortadan kalkar.
. Çay metabolizmayı Güçlendirir: Hep
siyah çaydan bahsettik. Bunun yanında başka faydalı çaylarda mevcuttur. Günde
3-4 bardak içilen yeşil çay metabolizmayı hızlandır. Yeşil çayda bulunan
etkin madde kilo vermede de iyi bir yardımcıdır.
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler