Uykunun Faydaları Nelerdir? Ne yapmalıyız?

 Yazar: Yıldız Eryıldız


Uykunun Faydaları Nelerdir? Ne yapmalıyız?

Genelde her insanın başına gelen bir durum olduğunu düşündüğümüz, uykusuzluk neden kaynaklanmaktadır. Uyku bireyler için çok önemlidir. Deliksiz ve güzel bir uykudan sonra insan zinde, dinlenmiş olarak güne başlar. Güne iyi bir uyku çekerek başlayan bireye uykunun faydaları nelerdir? Ve mutluluk verir mi? Sorusuna gerekli yanıtları arayalım.

.Sağlıklı uyku güne enerjik ve zinde başlamamıza sebep olur.

. Düzenli uyku vücudumuzda bağışık sistemini kuvvetlendirir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi, hastalıklara karşı vücut direncimizi artırır.

. Güzel bir uyku psikolojik olarak kendimizi iyi hissetmemize, iş performansımızı artır.

. İyi uyku stresimiz alır. Vücudumuz için yaşlanmayı geciktiren önemli faktörler arasındadır. Derin uyku sırasında cildimiz için gerekli kollajen ve elastin bileşenleri uykuda üretilmektedir.

. Uyku aslında vücudun yenilenmesi anlamına da geliyor.

. İyi uyuyan öğrencinin algılaması, öğrenme seviyesi yüksektir. Uyku yaşam kalitesini yükseltir. Yetersiz uyku durumunda ise hayatımız bir o kadar olumsuz etkilenmektedir.
Neden uyku bozuklukları olmaktadır. Uyku bozuklukları ile ilgili üniversite araştırma hastanelerinde bölümler kurulmuş, araştırmalar yapılmaktadır. Fazla düşünmek, bir konu hakkında endişe duymak, odanın fazla sıcak veya soğuk olması uyku bozukluğuna sebep olmaktadır. Ayrıca düzensiz bir hayat ve dengesiz beslenme uyku bozukluğuna yol açar. Uykumuzu düzene sokabilmek için birkaç tavsiyede bulunacağız.

İyi bir uyku için uyuduğunuz odanın aşırı sıcak olmamasına dikkat edin. Yattığınız odanın serin olmasına dikkat edin. Işığın kapalı olması vücut için önerilen bir durumdur. Gece uykusunun yerini gündüz uykusu tutmaz.

Akşam yemeği de uyku sıkıntısı olanlar için ayrı önem arz eder. Kolombiya üniversitesinde yapılan araştırma da beş denek dört gün lifli yiyecekler yediler. Uyku sıkıntısı olmadı. Beşinci gün şekerli gıdalar yediler. Gece uyku bozukluğu yaşadılar. Çünkü şekerli gıdalar ani olarak kan şekeri değişimine sebep olduğundan uyku problemine sebep olmaktadır. Akşam yemeğinden sonra kahve, çay gibi kafeinli içecekleri tüketmeyiniz. Zira uykuya engel olacaktır. Günün yorgunluğunu atmak, aynı zamanda sakinleşmek için, bitki çaylarını tercih etmek gereklidir. Yemekten bir saat sonra limon melissa (ismi bu şekilde limonlu demek değil) çayı yatmadan beş, on dakika önceden karabaş çayı içebilirsiniz.

Yatmadan önce kötü şeyler düşünmeyip, pozitif olunmalıdır. Çünkü uykusuzluk beyinden kaynaklanmaktadır. O günkü sıkıntılar düşünülmemelidir. Diğer türlü oluşacak stres uykuyu kaçıracaktır.

Yattığınızda uykunuz yirmi dakika içinde gelmezse, kalkın kitap okuyun. Uykunuz geldiğinde yatın. Bilgisayar, tablet cep telefonuna bakmayın. Sadece kitap ya da dergi v.s okuyabilirsiniz. Her gün aynı saatte kalkın mutlaka günde bir saat egzersiz yapın. Sağlıklı olmak için zamanında yatmayı öğrenelim. Geç yatma alışkanlıklarımızı değiştirelim. Güzel bir uyku çekmek için uykunun faydaları nelerdir? Ne yapmalıyız? Bunları bilelim mutlu olalım.        
     



  
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »