Yemek Yeme Adabı

  Yazar: Oğuzhan Dilmeç


Yemek yemeninde adabı mı olurmuş? Demeyin. Dinimizde her şeyin adabı var. İnsan başı boş değil ki, yüce dinimizde her şeyin bir adabı ve ölçüsü vardır. Ailede çocuklarımıza yemek yeme adabınıda öğretmeliyiz. Bu konuda sevgili peygamberimizin sünneti bize ölçüdür. Yemek yeme adabında da sevgili peygamberimizi örnek almalıyız.

Yemekten Önce Yapılacaklar

Yemekten önce ellerimizi yıkamalıyız. Yemekten önce ellerimizi yıkarken ağzımızı yıkamakda sünnettir. Yemekten sonra da mutlaka ellerimizi yıkarız. Yemeğe başlarken besmele ile başlamalıyız. Sofrada Besmele-i şerifi bilerek yüksek sesle okunmalı, herkese hatırlatmak için böyle yapmalıdır. Yemeğe tuz ile başlamalıdır. Tuz ile yemeğe başlamak ve bitirmenin sünnet olduğunu hatırlatalım.Yemek yerken acele etmemeliyiz.

Yemeği nasıl Yemeli

“yavaş yavaş yemek yemelidir. Yemeği yerken ibadete kuvvet kazanmak niyeti ile yemelidir. İnsanın karnı doyunca, bunu günah işlemekte kullanmamayı dileyip bunun için dua etmelidir” Elini, bıçağı ekmeğe silmek mekruhtur. Ancak bu ekmek yenirse mekruh olmaz. Ekmeğin içini yiyip kabuğunu bırakmak ya da pişkin yerini yiyip kalanını bırakmak israf olmaktadır. Ancak kalan ekmeği başkası yerse veya herhangi bir hayvan yerse o zaman israf olmaz. Bazı ailelerde hala ortaya bir tabak içinde yemekler konur. Sofradaki herkes aynı tabaktan yemek yer. Bu durumda tabağın kenarından ve kendi önünden yemek sünnettir. Çok sıcak yememelidir. Yemek yerken konuşmamak, üzüntülü durmak mekruhtur. Neşeli olmalı ve konuşmalıdır.

Çeşitli meyve tabağı ortaya konmuşsa tabağın orta yerinden almak caizdir.Fakat yinede hatırlatalım başkasının önünden almak caiz değildir. Yemekte ağzımıza lokmaları küçük almalıyız. Ve iyice çiğnemeliyiz. Ağzımızı çok açmamalıyız. Sofrada geleneklerimizde de bu vardır: yemeğe önce büyükler başlamalıdır. Yemekte iştah kaçırıcı şeyler, hastalık, ölüm hatta cehennem konuşulmamalıdır. Öksüreceği veya hapşıracağımız zaman başımızı çevirmeliyiz. Sofrada yapılmayacak bir husus da elini, üstüne, başına sürmemelidir.  Namaz konusunda hassas olunmalı, önce namaz kılınmalıdır. Eğer yemekler hazırlanmış, vakitte müsaitse o zaman önce yemek yenir, sonra namaz kılınır.

Yol üstünde, ayakta, yürürken yemek veya fastfood türü yiyecekler yememelidir. Sofradan düşebilecek olan yiyecek yenir.Kirlendi ise kedi, köpek gibi bir hayvana verilip israf edilmemelidir.  Bu şekilde yapılırsa evin bereketi artar. Hatta torunlarına bile ulaşır. En son kapta kalanı sıyırıp yemek sünnettir.

Yemekten Sonra Yapılacaklar

Yemeğe başlarken tuz ile başlandığı gibi, yine tuz ile bitirilmelidir. Son lokma olarak aldığımız ekmeğin içinde tuza niyet etsekde olur. Yemekten sonra dişlerimizi misvak ile temizlemek sünnet olduğundan, bu sünneti yapmalıyız. Dişler arasında kalan, çıkan şeyleri yutmamalıyız. Ellerimizi yıkamalıyız. Elleri yemekten sonra yıkamanın sünnet olduğunu hatırlatalım. Yemekten sonra sofradan kalkmadan mutlaka yemek duası yapılmalı,yemeği yapana dua etmelidir. Böyle yapmak evin bereketini artırır. Rızkını artırır. Çünkü şükredilmesi Allahütealanın hoşuna gider. Dolayısıyla o evde bereket ve rahmet hasıl olur. 

Göz bebeğimiz, bir tanemiz, en değerlimiz çocuklarımıza yemek yeme adabını mutlaka öğretmeliyiz. Çünkü sevgili peygamberimizin sünnetini biz hayatımızda uygulamalıyız. Çocuklarımız bizi görecekler, izliyecekler öğrenmeleri kolay olacaktır. Çocuklarımıza sünneti, vacipleri, farzları, dinimizi dosdoğru, ehl-i sünnet itikadına uygun şekilde öğretmeliyiz. Çocuklarımızın terbiyesini eğitimini veremezsek, çocukları sokaklar terbiye eder. Sokaklarda terbiye edemez ise cehennem ateşi terbiye eder.        

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »