TİKA, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü (Drina Köprüsü)

Yazar: Hamza Aslan



TİKA, (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) Türkiyenin eli olarak dünyanın bir çok yerinde projelerine devam ediyor. Ecdat yadigarı eserler, dünyanın bir çok yerindeki kültürel miraslarımız, uzun yıllar bakımsız, kendi haline terkedilmiş halde iken TİKA aracılığıyla bir, bir restore edilerek gelecek nesillere aktarılması sağlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ecdat yadigarı eserlerimiz için” Unutmayınız ki gitmediğiniz yer sizin değildir” sözü kültürel mirasımızın korunmasının gerekliliğini anlatmaktadır.
TİKA, Osmanlı tarihinin en önemli sadrazamlarından Sokullu Mehmet Paşa adına Bosna-Hersek’in doğusundaki Visegrad şehrinde Mimar Sinan tarafından yapılmış Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü (Drina Köprüsü) buradaki en önemli Osmanlı eserleri arasında bulunmaktadır. Drina nehri üzerine 1571-1577 yılları arasında yapılan “Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü” büyük üstad Mimar Sinan tarafından yapılmış,bütün görkemiyle  halen dimdik ayakta duruyor.


2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan köprü, şu an dünyadaki 6 tarihi köprüden birisidir. Yapıldığı dönem itibarıyla, kullanılan teknolojisiyle, halen ayakta kalarak tam bir kültür hazinesi olarak bu gün bile görenleri heybetiyle büyülüyor.
Osmanlı İmparatorluğu, 550 yıl hüküm sürdüğü Balkanlarda haliyle köprüler, Camiler, medreseler, hanlar, hamamlar, saat kulesi dahil bir çok eserler yaparak bölgenin huzur ve barış içinde yaşaması sağlanmıştır. Osmanlının bölgeden çekilmesi ile beraber zaman içinde savaşlar, su taşkınları, tahribatlar sonucu tarihi miraslarımız olan bu eserler de ağır hasarlar olmuştur.
TİKA, Türkiyenin eli olarak tüm Balkanlardaki tarihi eserlerimizin yaklaşık 100’e yakınını, ecdat yadigarı eserleri ayağa kaldırmıştır. Bosna- Hersek'te Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Kosava’da Prizren Askeri Rüştiye Mektebi, Makedonya’da Sultan Murat Camisi, Romanya’da Mahmut yazıcı Camisi, Arnavutluk’ta Gjirokastra Saat Kulesi, Karadağ'da Ulçin Ali Paşa Hamamı, Bosna-Hersek'te Karagöz bey Medresesi, Macaristan’da Gül Baba Türbesi, Sırbistan’da Ram Kalesi olmak üzere bir çok kültür mirasımız olan bu eserler artık sahipsiz değil, TİKA aracılığıyla gereken restorasyonlar yapılarak, gelecek nesillere aktarılması sağlanmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti 1. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan TİKA için söylediği sözler yaptığı faaliyetleri açık şekilde anlatmaktadır:” Dünyanın her yerine uzanıp nerede dertli varsa Türkiye olarak oraya gidip az veya çok yardımda bulunacağız. Tika çalışanları bulundukları ülkelerdeki çağdaş Alperenlerdir”  TİKA’nın Balkanlardaki faaliyetlerinden kısaca bahsettik. Sokullu Mehmet Paşa köprüsünün restorasyonu TİKA tarafından tamamlanmış olup bütün ihtişamıyla dim dik ayakta “Osmanlı eserleri” sahipsiz değil, “Türkiye Cumhuriyeti burada” diye haykırıyor. 

Kaynak: http://www.tika.gov.tr/tr/haber/tarihi_kopru_tika_eliyle_restore_edildi-41315                                      

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »