Vakıf Nedir ? Vakıf Geleneği

 Yazar: Hamza Aslan



Vakıf Nedir? Vakıf geleneği

Vakıf geleneği ecdadımızın bize bıraktığı güzel bir mirastır. Vakıf özellikle Osmanlılarda bir medeniyete dönüşmüştür. Peygamber efendimizin  “İnsanlar ölünce amel defteri kapanır. Ancak faydalı ilim, hayırlı evlat, sadaka-i cariye(hayır hasenat) bırakanlar müstesnadır. Onun amel defteri o hayır eserinden istifade edildiği müddetçe sevap yazılır” hadis-i şerifinde verilen müjdeye kavuşmak için, amel defterlerinin kapanmaması için vakıflar kurmuşlardır. Vakıf nedir? Diye soracak olursak kelime anlamı tutmak, hapsetmek demektir. Bir arazinin, bir tesisin, insanların hizmetine verilmesi, tahsis edilmesi anlamına gelir.

Sosyal Adalet Vakıflarla sağlanmış

Osmanlı devleti halkın emniyetine önem vermiştir. Ekonomik sisteme müdahalede bulunmamış. Bireysel teşebbüsü desteklemiştir. Sosyal adalet konusunda hassas davranmış. Sosyal adaleti vakıflarla sağlamıştır. Camilerden, kervansaraylara hastaneler, okullar gibi halka hizmet için kurulan bu tesisleri n kurulumunu vakıflar aracılığıyla yapmışlardır.

İhtiyaca Göre Vakıf kurulmuş

Öyle ki kanadı kırık leylekler, vahşi hayvanlara yiyecek verilmesi, sokaklarda geceleri kandillerin yakılması, çocukların piknik yapması, borcunu ödeyemenler için vakıf olarak bir sürü daha sayabileceğimiz vakıflar kurulmuştur.Nerede ihtiyaç var ise bir vakıf kurularak sıkıntıya çare olunmuştur.

Bir vakıf hikayesi

Türkiye gazetesinde Ünal Bolat’ın bir makalesinde okumuştum. Çok hoşuma gitmişti.kısa özet geçecek olursak,öğretmen ve öğrencileri otobüslerle gittikleri çiftliğin sahibini sorarlar. Çiftlik çalışanı çiftliğin bir vakıf olduğunu söyler. Öğretmenleri bu modern vakıf yeni mi? Kuruldu der. Şaşıracaksınız ama tam dokuz asır önce kurulmuş. Sivas’ta Hattab Bin Mehmed efendi tarafından miladi 1321 yılında kurulmuş . Günümüze kadar da ulaşmış.  Hem de kuruluş amacından uzaklaşmadan, kendini geliştiren ecdad yadigarı bir vakıf. Biz genelde vakıf deyince hep eski eserler çağrışım yapar. Demek ki vakıf eski olmak zorunda değildir.

Günümüzde sırf insanlara hizmet için kurulan vakıflarda var. Örnek verecek olursak ilk aklımıza gelenler, İhlas Vakfı, İHH Vakfı, Aziz Mahmut-u  hüdayi vakfı  ve diğerleri. Yurt dışında ve yurt içinde ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmaktadırlar. 

Bağışların Önemi (Donate)

 Burada insanların bağışları çok önemlidir. Amerikalıların deyimiyle “donate” bağışta bulunmak için, yaptığım bağış yerine gitmezse diye tereddüde gerek yoktur. ”İştir kişinin aynası, lafa bakılmaz” ABD’den sonra en çok insani yardım yapan ikinci ülke Türkiyedir. Osmanlının vakıf geleneği bu vakıflarla devam ettiriliyor. Bir yerde sosyal adalet için çalışıyorlar.  

Afganistan, Arakan, Somali’ ye kadar bir çok ülkede İhlas Vakfı, İHH vakfı, Aziz Mahmut-u hüdayi vakfı gibi bir çok vakfımız kestikleri kurbanlar ve insani yardımlarla gönüllerde taht kurmuştur.

Peygamber efendimizin buyurduğu gibi “ İnsanların en hayırlısı, İnsanlara faydalı olandır “ Hadis-i şerifinin müjdesine kavuşmaktadırlar. Ecdadımızın vakıf geleneğine sahip çıkalım. Vakıflara yapılan destek aslında sosyal adalete verilen destek olduğunu da unutmayalım. Niyetimiz, Hadis-i şeriflerdeki  müjdelere olsun. 






             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »