Çocuk İstismarında Dijital Tehlike

Yazar: Hamza Aslan


Son zamanlarda yaşanan çocuk istismarları, kaybolan çocuklar ve ölüm haberleri içimizi yaktı, millet olarak çok üzüldük. Çocuk istismarına karşı idam cezası gelmesi için kampanyalar başlatıldı. Cumhurbaşkanına bizzat bu isteğini dile getirenler oldu. Böyle bir ceza sırf çocuk istismarı değil, bir çok suç içinde mutlaka caydırıcı olacaktır. Bu tedbirler zaman içinde belki de meclise gelecek, gelmesini bekliyoruz

Anne- baba olarak dijital ortama bıraktığımız çocuklarımızın neler yaptığını biliyor muyuz? Çocuk istismarında dijital tehlikenin farkında mısınız? Anne- baba olarak çocuklarımızı korumak için tedbir almak zorundayız. Sanal ve dijital ortam, cinsel istismar ve zorbalık açısından ne yazık ki çok elverişli olması ebeveynlerin dikkatli olmasını gerektiriyor. Çocukların eline verdiğiniz tablet, telefon veya bilgisayarlarda acaba nerelere giriyor, ne yapıyorlar, kendi odalarında kiminle konuşuyor veya yazışıyorlar. Çocuk ve ergenler için sıkıntılı da olsa, onlar istemesede ailenin kontrol ve gözetimi olmalıdır. Bu yüzden güvenli internet hizmeti kullanılmalıdır.

Bazen bir baba olarak kendi kendime muhakeme yapıyorum. 12 Yaşındaki oğlumun tek başına bir kafeye gidip hiç tanımadığı insanlarla konuşmasına müsaade edemem diyorum. Sanal ortamda birisiyle konuşması, bir kafede tanımadığı insanlarla konuşması arasında ne farkı var? Gazetelerde ve sosyal medyada zaman zaman denk geldiğimiz aldatılan, kandırılan çocuk haberleri, cinsel istismarların temelinde sanal ve dijital ortamda çocukların kontrol edilmemesi, dijital okur -yazarlık konusunda bilgi sahibi olmamalarıdır.

Çocuklarımıza gerçek hayatta müsaade etmeyeceğimiz davranışları, dijital ortamda da yapmamaları konusunda bilgilendirme yapmak için dünyanın pek çok yerinde ebeveynlerin kullandığı başarılı olduğu internet kullanım sözleşmesi yapabilirsiniz. İnternet kullanım sözleşmesini maddeler halinde örnek olması açısından yazalım. Sizde başka maddeler ekleyebilirsiniz:

. Normal hayatta tanımadığım şahıslarla sosyal medya üzerinden konuşmayacağım. Ve arkadaşlık yapmayacağım.

. İnternet üzerinde, dijital ortamda birisi yüz yüze buluşma teklif ederse ona cevap vermeyip, size haber vereceğim.

. Rahatsız edici, taciz niteliğinde mesajlar alırsam hiçbir şey yapmadan yine size haber vereceğim.

. Sosyal medyada ve dijital ortamda gerçek kimliğimi kullanmayacağım. Sadece ilk isim veya fazla ilgi çekmeyecek basit bir rumuz kullanacağım.

. Sizin izniniz olmadan internette hiçbir surette fotoğraf paylaşmayacağım.

. Online oyunların sohbet özelliğini kullanmayıp, sadece oyun oynayacağım ve süreli (1 saat) olacaktır.

. Sosyal medyada, sanal alemde ev adresimizi, araç plakamızı, şahsi bilgilerimi, okul ve sınıf gibi bilgiler dahil hiç birini paylaşmayacağım.

. Dijital ortamda hobi ve fobilerimi diğer bilgilerimi paylaşmayacağım.

.  Sosyal medyada üyeliklerim varsa (facebook, instagram gibi) şifrelerimi sizinle paylaşacağım.

. Yatmaya gitmeden tüm kullandığım teknolojik cihazlarımı kapatıp size teslim edeceğim.

Bu tedbirler çocuklara çok itici gelebilir. Ama  çocuk istismarında mevcut olan dijital tehlike, bu tedbirleri sonrasın da üzülmemek için almamamız gerektiğini unutmayalım. Yaptığınız bu sözleşme ile aslında çocuğunuza basit bir şekilde dijital okur- yazarlık ve sanal ortamda güvenli olmayı öğretmiş oluyorsunuz. Çocuklarınıza dijital ortamdaki tehlikeye karşı yaptığınız bu bilinçlendirmeyi, gerçek hayatta karşılaşabileceklere cinsel istismara karşı da eğitmelisiniz.

Büyük İslam alimi, pedogog, sosyolog, psikolog ve veli, İmamı Gazali hazretleri çocuklarımızla ilgili tehlikeye işaret ederek” Çocuğun terbiyesine çok dikkat etmelidir. Onun kötü arkadaşlarla düşüp kalkmasına mani olmalıdır. Kötü arkadaş, çocuğun edep ve terbiyesini bozar.”  buyurmuşlardır.  


               
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »