İbadetlerin En Üstünü Namaz ve Müjdeci İki Mektup

Yazar: Hamza Aslan




1563 yılında Hindistan’ın Serhend (Sihrind) şehrinde doğan İmamı Rabbani Hazretleri, Ariflerin ışığı, velilerin önderi, İslam alimlerinin göz bebeği, Müceddid-i elf-i sani, Silsile-i aliyyenin yirmi üçüncüsüdür. Hicri ikinci bin yılın müceddidir. Zamanın alimleri İmamı Rabbani Hazretlerine sıla ismi ile hitap ettiler.  Sıla, birleştirici demektir. Çünkü İmamı Rabbani Hazretleri ahkamı İslamiyye ile tasavvufu vasl etmiş yani birleştirmiştir. Peygamber efendimiz  bir Hadisi şeriflerinde:” Ümmetimden Sıla isminde biri gelir. Onun şefaati ile çok kimseler Cennete girer.” Buyurmuşlardır.

Mücedddid-i elf-i sani İmamı Rabbani Hazretleri , ikinci bin yılın Müceddid-i olarak Dini İslamı her bakımdan ihya etmiş, dine sokulan bid’atleri (sonradan çıkarılanlar) temizleyip, asr-ı saadetteki temiz haline getirilmesini sağlamıştır. Müslüman ve müminleri zayıf düştüğü, küfür ve sapıklığın her yeri kapladığı, zulmet ve felsefecilerin popüler olduğu bir zamanda, binlerce kafir, çok sayıda fasık ve facir onun güzel hallerinden, sohbetlerinden istifade ile tevbe edip salih müslüman oldular. Binlerce talebesine yazdığı mektuplarla da onlara yol gösterdi.

İmamı Rabbani Hazretleri önde gelen talebelerinden Molla Tahir Bedahşi hazretlerine yazdığı müjdeci mektuplardan ikisini aşağıda nakledelim:“Allahütealaya hamdü sena olsun! Onun sevdiği, iyi insanlara selametler olsun! Canpur’dan gönderdiğiniz mektup geldi. Rahatsız olduğunuzu okuyunca, üzüldük. Sıhhat haberini bekliyoruz. Vazifenize çok çalışınız.! Hasıl olan halleri bize yazınız! Ey sevgili kardeşim! Bu dünya çalışmak yeridir. Ücret alınacak yer, ahirettir. Salih amelleri yapmaya uğraşınız. Bu amellerin en faydalısı ve ibadetlerin en üstünü namaz kılmaktır. Namaz dinin direğidir. Müminlerin miracıdır. O halde, onu iyi kılmaya gayret etmelidir. Tadil-i erkanını(yani farzlarını), şartlarını, sünnetlerini ve edeplerini, istenildiği ve layık olduğu gibi yapmalıdır. Namazda tumaninete(yani rükuda, secdelerde, kavmede ve celsede, bütün azanın hareketsiz kalmasına) ve tadil-i erkana ( yani, bu dört yerde sükun ve tumaninet bulduktan sonra, bir miktar durmaya) dikkat etmelidir. Çok kimse bunlara dikkat etmeyip, namazları elden kaçırıyor. Tumaninet ve tadil-i erkanı yapmıyorlar. Bunlara azaplar ve tehditler bildirilmiştir. Namaz doğru kılınınca kurtuluş ümidi çoğalır. Çünkü dinin direği dikilmiş olur. “  (Türkiye Gazetesi, Bizim sayfa, Vehbi Tülek)   

İmamı Rabbani hazretleri yine Molla Tahir Bedahşi hazretlerine yazdığı diğer mektubunu da nakledelim:” Akıllı kardeşim, ismi gibi temiz olan Molla Tahir’in kıymetli mektubu geldi. Kardeşim! Hadis-i şerifte’ Allahütealanın, bir kulunu sevmemesi, onun faydasız şeylerle uğraşmasından anlaşılır’ buyuruldu. Bir farzı yapmayıp, bir nafile ibadeti yapmak da, boşuna uğraşmaktır. Bunun için, ne ile vakit geçirdiğimizi incelemeliyiz. Ne ile uğraştığımızı anlamalıyız. Nafile ibadet mi, yoksa farz olan ibadet mi yapıyoruz? Bir nafile hac yapmak için bir çok yasaklar, haramlar işleniyor. İyi düşünmelisiniz! Aklı olana bir işaret yetişir. Size ve arkadaşlarımıza selam ederim.” Türkiye Gazetesi, Bizim Sayfa, Vehbi Tülek

İmamı Rabbani Hazretleri talebelerine beş yüz otuz altı mektup yazmıştır. Yazdığı mektuplarında insanın manevi hastalıkları ve tedavi yollarının anlatıldığı Mektubat kitabında toplanmıştır. İbadetlerin en üstünü namazın öneminin anlatıldığı Müjdeci iki mektup vesilesi ile burada Mektubat kitabını her müslümanın kütüphanesinin baş köşesinde bulundurması gereken bir kitap olduğunu da belirtelim. Hakikat kitabevinden temin edebilirsiniz.  

Kaynak: www.dinimizislam.com ve Türkiye Gazetesi, Bizim Sayfa, Vehbi Tülek  

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »