AMA HANGİ OSMANLI?

      Yazar: Oğuzhan Dilmeç

   

Kitabın ismini gördüğümde çok ilginç olduğunu düşünmüştüm. Okuduğum zaman doğru bir başlık atıldığını gördüm. Çünkü Kitabın yazarı Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekincinin kitabın önsözünde belirttiği gibi,bizimde gençlik yıllarımızda okullarda anlatılan, öğretilen tarih ile o zamanlar Osmanlı dönemini yaşamış gazilerin anlattıkları ile çelişiyordu. İnsan ecdadını, atalarını merak eder. O gazilerin Osmanlı ile ilgili anlattıklarını, sabahlara kadar dinlerdik. Dedem istiklal savaşına katılmış bir gaziydi. Resmi ağızlar, okullarda anlatılanlar, o kadar yanlış bilgi vardı ki bu bilinçli oluşturulan bilgi kirliliğiydi. Bir televizyon programında seyretmiştim: devlet bakanımız önemli bir üniversitenin öğrencileriyle buluşmuş. Konuşurken bakanımız “ben Osmanlı torunuyum” dedi. Bir Öğrenci itiraz ederek” ben cumhuriyet çocuğuyum” demişti. Bu diyalog bile oluşturulan uçurumu anlatmaya yeterlidir. Hiç kimsenin cumhuriyet ile sorunu yok. Verilen kirli bilgi sayesinde o öğrenci Osmanlı olmayı kabul etmiyordu. Tarih sahnesinde kaç tane imparatorluk var, Osmanlı kadar uzun ömürlü olmuş.

İnsanlar ne kadar çabalarsa, çabalasın. Tarihinden, geçmişinden kaçamaz.Bu kadar uzun yıllar hüküm sürmüş ecdadımız, bu imparatorluk incelenmeye değmez mi? Nasıl yönetmiş.  Sistemi nasıl ki bu kadar farklı milleti bir arada tutmuş. Bu kitaptaki soruların cevabını bulabileceğimiz için Ama Hangi Osmanlı?  doğru başlık olmuştur.

Kitap Osmanlı’nın kuruluşu, Osman gazinin vasiyeti anlatılmış, Kızıl elmanın da bir ülkü olduğunu anlıyoruz. Fetihlerden sonra gittiği bölgelere adalet, ahlak, huzur götürmüştür.  Bize anlatıldığı gibi diktatörlük vardı. Padişah ne derse o oluyordu. Böyle olmadığını kitapta anlıyoruz.



Son zamanlarda gençlerimizde Osmanlıyı merak etme, araştırma durumu hasıl olmuştur. Herkesin tercih ettiği, profil fotoğrafında bile ecdada olan sevgiden dolayı kullanılan Osmanlı Armasının Sırrı da anlatılmış. Osmanlıda mecellenin yapılışı, vakıflar, adalet sistemi, ekonomik işleyişe kadar pek çok şey anlatılmış. Hürrem Sultan’ın hikayesini bir de buradan okuyun. Üniversitesinden, yargıtayına, tapu dairesinden, ordusuna hepsi Osmanlıdan günümüze intikal etmiştir. Osmanlılar asırlar boyunca İslam dininin bayraktarlığını yapmış, balkanlar, Kafkasya gibi çok yerin Müslüman olmasına vesile olmuş. Osmanlı devleti dünyanın neresinde mazlum bir Müslüman varsa elini uzatmış, dertlerine çare olmaya çalışmış. Osmanlı Devletinden sonra müslümanlar sahipsiz kaldı. Osmanlının çekildiği topraklarda kan ve göz yaşı eksik olmuyor.Oralardaki halklar Osmanlıyı, o zaman ki huzuru özlüyor.   

Yazarımız Ekrem Buğra Ekinci önsözünde bu kitap ne bir müdafanamedir ne de hiç kimsenin bilmediğini ortaya çıkarma iddianamesidir. Diyor. Ancak biz Osmanlının bilinmeyen birçok yönünü bu kitapta anlatıldığını düşünüyoruz. Osmanlıyı Merak edenlerin, sevenlerin okuması gerektiğini düşündüğümüz bir kitaptır.

Ekrem Buğra Ekinci Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde profesördür. Hukuk Tarihi dersleri vermektedir. Arapça ve İngilizce bilir. Osmanlı Mahkemeleri, Osmanlı hukuku, İslam hukuku, İslam hukuku tarihi, Hukukun Serüveni başta olmak üzere çok sayıda ilmi kitap ve makalesi yayınlanmıştır. Gazete ve dergilerde bu mevzularda yazıları yayınlanmaktadır



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »