ZEKA KÜPÜ PROJESİ NEDİR? GELECEĞİN DAHİLERİ

Yazar: İbrahim Öztürk





Türkiyenin teknoloji devi Turkcell zeka küpü projesi sayesinde, Türkiyenin her yerinde geleceğin dahilerini arıyor. Turkcell zeka küpü projesi aslında Milli Eğitim Bakanlığının Himayesindeki  özel yetenekli öğrencileri desteklemek için geliştirilmiş bir sosyal sorumluluk projesidir. Miili Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezlerinde(BİLSEM) yaşıtlarına göre yüksek performans gösteren “özel yetenek” gösteren çocukların eğitimlerini desteklemek için kurulan zeka küpü projesi, geleceğin dahileri, Aziz Sancarlarını yetiştirmek üzere bir çok ilimizde faaliyettedir. Yapay zeka çağının başladığı bir dönemde üstün ve özel yetenekli çocuklarımızın teknoloji ile beraber çağı yakalaması, kendilerinde mevcut olan potansiyellerini ortaya koymaları için proje kapsamında Maker hareketi ve kodlama çok önemlidir.

Maker hareketi denince aklımıza gelmesi gereken,” teknoloji ile kendin yap kültürünün birleşmesi” gelmelidir.  Maker hareketinin ruhundan bahsedersek “rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, yoğun ezber yerine deneyim” ön plana çıkmaktadır. Zeka küpü projesi kapsamında 2016 yılından itibaren 30 bin öğrenciye ulaşan,4500 çocuğa yüz yüze on line eğitim veren Turkcellin son duraklarından biride Ordunun Kökenli köyü olmuştur. Zeka küpü projesi tam gaz devam ederken Kökenli köyüne teknoloji sınıfı açan Turkcell’in hedefi 27 ilde 34 teknoloji sınıfı açmayı planlamaktadır.


Ordu’da dağların arasındaki Kökenli köyündeki bu dahi çocuklar köyde, köy imamından okul müdürüne kadar herkesin desteği sayesinde Kökenli ortaokulu robotik takımı 80 ülke arasında yapılan Firs Lego League turnuvasında proje jürisi ödülü kazandılar. Ardından Amerikada Missouri Eyaletinde yapılan 105 takımla yarışan ekip proje jüri ödülüne layık görüldü. Zeka küpü projesi ile geleceğin dahilerini arayan Turkcell’in dikkatinden kaçmadı. Kökenli köyüne teknoloji sınıfı kurarak yeni projelerde beraber çalışma imkanı sundular. Teknoloji sınıfının açılışında eski Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve Turkcell yönetim kurulu üyesi Hilmi Güler şunları söyledi:” Zeka küpü projesi ile geleceği oluşturacak çocukları uygulamalı olarak eğitiyoruz. Kökenli köyüde kendi içinde başarılı olmak için yarışan bir yer. Bizim amacımız nobelli bilim adamları, yeni yıldızlar yetiştirmektir. “ demiştir.

Zeka küpü projesinin en önemli özelliği çocuklarımızın, maker ve kodlama kiti ile sayesinde kendi robotlarını kodlayarak oluşturabilyor olmalarıdır. Zeka küpü projesi nedir? Geleceğin dahileri makalemizi yazma amacımız Ordunun Kökenli köyündeki dahi çocuklarımızın başarı hikayesini paylaşmak, ülkemiz adına milli ve yerli üretim için geleceğin dahi çocuklarının, Aziz Sancarlarının yetişmesini ön ayak olan bu projeyi duyurmak istememizdir. En azında bu şekilde destek vermek istedik. Zeka küpü projesini çok değerli bulduğumuzdan bu konuda makalelerimiz devam edecek.


Kaynak: Türkiye Gazetesi               

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »