Türkiye’nin Mega Projeleri

Yazar: Hamza Aslan



Türkiye’nin Mega Projeleri

Dünyada devam eden en büyük on mega projenin bir çoğunun Türkiye’de devam ettiğini biliyor muydunuz? Bir kısmına başlanmış hızla devam ederken, bir kısmı da fizbilite çalışması yapılmış, start vermek için gün sayıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi 3. Havalimanı, Osmangazi köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli, Kanal İstanbul Projesi, Akkuyu Nükleer Güç Santrali, 1915 Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Yüksek Hızlı Tren Hatları, Şehir Hastaneleri, okul yatırımları, enerji alanında yatırımlarla Türkiye’nin Mega Projeleri  göz alıcı bir şekilde parlamaktadır.

Gezi olaylarında, gezicilerin durdurulmasını istediği Türkiyenin mega projelerinin bir kısmı her şeye rağmen bitirildi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Marmaray, Şehir Hastanelerinin bir kısmı, Yüksek Hızlı Tren hatlarının bir kısmı tamamlanarak hizmete girmiştir.


İlk büyük Proje Üçüncü Havalimanı
Türkiyenin Mega projelerinden birisi olan üçüncü havalimanı, dünyanın en büyük yolcu kapasitesi olması, Türkiyenin stratejik konumu itibarıyla 2018’de 29 Ekimde bir kısmının hizmete girmesi planlanıyor. Transatlantik uçuşlar için bulunduğu stratejik konumu onu değerli kılmaktadır. Gezi olaylarında, gezicilerin göze çarpan ilk isteği üçüncü havaalanın yapımının durdurulması olmuştur. İstanbul Avrupayakasında Arnavutköy’de bulunan 76milyon 500bin metrekarelik alanın toplam inşaat maliyeti 10,2 milyar dolardır.



Kanal İstanbul Projesi
Motrö boğazlar anlaşması dolayısıyla İstanbul boğazından yağ, petrol dahil bir sürü ürün taşımaları, zaman zaman kazalar sebebiyle tarihi mirasımız olan yalıların zarar görmesi  ve bir o kadar da denizde kirliliğe sebebiyet vermesi Kanal İstanbul projesini zorunlu kılmaktadır. 65 milyar dolara malolacak proje küçükçekmece ve Arnavutköy ilçeleri arasında 42 kilometrelik bir kanal olarak tasarlanmış, fizbilite çalışmaları yapılmış, sondaj çalışmalarına başlanmıştır. Proje yapımında  6 bin kişi, bittiğinde işletme aşamasında 1500 kişi çalışacaktır. Bu proje bitiminde İstanbul boğazı koruma altına alınmış olacaktır. Montrö boğazlar anlaşması sorgulanarak yeniden masaya yatırılarak güncellenebilecektir.  

   
Akkuyu Nükleer Santrali
Mersin Akkuyuda Nisan ayında temel atma töreni yapılan Nükleer santral, gelişmiş olan ülkelerde kullanılan, gelişmekte olan ülkelerde ise bir şekilde hep engellenmiş olan Nükleer santral de mega projelerden birisidir. Türkiye Nükleer santral için Rusyada 600 yakın mühendis yetiştirmektedir. Dört reaktör olan Nükleer Santral bittiğinde Türkiyenin enerji ihtiyacının %10 nu karşılayacaktır. Yakıta ihtiyaç olmadan, enerjiye verilen döviz düşünüldüğünde, mutlaka yapılması gereken Türkiyenin  mega projelerinden birisidir.


1915 Çanakkale Köprüsü 

Tasarımı yapılan köprünün özelliği kuleleri arasındaki açıklık bakımından en uzun olan köprüdür. Şu anda dünyada kuleleri arasında en fazla açıklık olan köprü Japonyadaki Akashio Köprüsüdür. 1915 Çanakkale Köprüsü yapıldığında bu rekor ve unvanı elinden gidecektir. Türkiyenin Mega projelerinden olan 1915 Çanakkale Köprüsünün yapımına henüz başlanmamıştır.


Türkiyenin mega projeleri, Türkiyenin kızıl Elması olan 2023, 2053, 2071 hedeflerine ulaşması için mutlaka gerçekleştirmesi gereken projelerdir. Türkiyenin mega projeleri, dünyanın en muhteşem projeleri olarak göz kamaştırıyor.                  

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »