Çocuğunuzun Uyuşturucu Bağımlısı Olduğunu Gösteren İşaretler

  Yazar: Kemal Güneş




Çocuğunuzun Uyuşturucu Bağımlısı Olduğunu Gösteren İşaretler

Göz bebeğimiz, en değerlilerimiz çocuklarımız çağımızın hastalığı olan bilgisayar bağımlılığı derken, bunun yanında alkol , sigara ve uyuşturucu belası çocuklarımızın başındadır. Daha önce yazdığımız makalede de anlattık. Çocuklarımız bize Allahütealanın emaneti, onları yetiştirmek, her ebeveynin görevidir. “Ezan” ve “Bayrak” sevgisi ile donatılmış, vatanını, milletini seven gençler yetiştirmek her ailenin görevi olduğunu hatırlatalım. Burada çocuk terbiyesinde, kötü arkadaşın insanı nerelere sürükleyebileceğini belirtelim ki, anne ve babaya çok görevler düşmektedir. Bu uyuşturucu illetine de başlamakta kötü arkadaş faktörünü unutmayalım. Sigara içmiş ve bırakmış birisi olarak nasıl sigara içmeye başladığımı düşününce, arkadaşımın beni sigaraya başlattığını hatırlıyorum. Uyuşturucu olayıda aynen böyle, “bir tane iç bir tane içmekten bir şey olmaz” önce ikram olan , sonrasında para ile satılmaya başlar. Ne acıdır ki, başlama yaşı 14’e kadar düşmüştür.  Uyuşturucu konusunda uzman olan doktorlarımızın, anne-babanın çocuklarının davranışlarını bir dedektif gibi izlemesi  gerektiğini söylüyorlar.Aşağıda yazacağımız davranışları, işaretleri bilmeliler ki, tespit ettiklerinde de profesyonel destek ve yardım almalılar.

Uyuşturucu için, madde kullanımı için en riskli dönem ergenliktir. Başlamalarındaki arkadaş faktörü çok fazladır. Arkadaşlara dikkat, kim ile arkadaşlık yaptığına mutlaka bakmalıdir. Aşağıda yazdığımız maddelerdeki belirtilere yani çocuğunuzun uyuşturucu bağımlısı olduğunu gösteren işaretlere dikkat!

Bir Kereden Bir Şey Olmaz

Başlama sebebi genelde merak ve arkadaş ısrarı ile olmaktadır. Başlarken bağımlı olacaklarını hiç düşünmezler. Ben istersem içmem, kontrol bende diye, bir kereden, bir içimden bir şey olmaz derler. Birde bakmışlar ki, bağımlı olmuşlardır. Ara sıra keyif alsam ne olur derken son defa kullanıyorum. Dese de o sonlar hiç bitmez. Bağımlı olduğunu da kabul etmez. Kontrol bende dediği anda aslında bağımlılık başlamıştır. İlk başta etkileri az olur. Dozlar artar. Kullanım süresi uzun olmaya başlayınca  olumsuz etkiler baş göstermeye başlar.

Bırakacağım ama şimdi bırakamam düşüncesi

Bağımlı olan kişide keyif aldığı dönemde zaten bırakma düşüncesi aklına hiç gelmez. Ne zaman zararını görmeye başlayınca bırakacağım ama şimdi bırakamam düşüncesinden vazgeçip, bırakma düşüncesi oluşabilir. Burada desteğe ihtiyaç duyulur. Tedavinin neticesi, uyuşturucu bırakılır. Ancak olumsuz durumdaki vücut kendine gelince, dikkat edilecek dönem burasıdır. Keyif unutulmadığından, yine kendini kandırır. Bak istediğim zaman bırakıyorum düşüncesi ile başlama girişimi hatta tekrar başlama sık rastlanılan bir durumdur. Bu durumda çocuğumuzun çevresini değiştirmeliyiz. Onunla iletişim halinde kalmalıdır. Keyif durumu sigaraya benzediğinden başlamak için fırsat kollar, gerekirse profesyonel destek vermelidir. 

Başlama yaşı çok erken

Uyuşturucu ile ilgili yapılan akademik araştırmalar göstermiştir ki, başlama yaşı 14 olmuştur. Buradaki ayrıntı önemli, aileler uyuşturucu kullanımını fark edemiyorlar, iki yıl sonra fark ediyorlar. İş,işten geçmiş oluyor. Bu olmaması için aileler çocuklarını çok iyi gözlemlemeleri gerekiyor. Çünkü erken fark edilirse, nasıl hastalığa yapılacak müdahaledeki gibi erken teşhis iyi olacaktır.

Çocukların davranışlarını gözlemleyin.

Çocuğun davranışlarına bakmak gerekir. Davranışlarda oluşacak değişiklikleri iyi takip edip, yanlış suçlama yapmamak lazımdır. Bu hassas zamanda iletişim önemlidir. Çocuğunuzla iletişiminiz kesintisiz olmalıdır. Alkol, sigara, madde, uyuşturucuya başlandığında zor bırakıldığı doğru bilgiyi çocuğunuza vermelisiniz. Gerektiğinde arkadaşlarına hayır diyebilmeyi öğretmelisiniz. Kimlerle arkadaşlık yaptığına bakmalısınız.

Çocuğunuzun uyuşturucu bağımlısı olduğunu gösteren işaretler

Uyuşturucuya başlayanların arkadaş çevresi değişir. Uyuşturucuya kolay ulaşabileceği arkadaşları olur. Zaten onu bilerek, kasıtlı olarak maddeye başlatanlar olduğundan eski arkadaşlarıyla iletişimi bitmiştir.

1-   Çocuklarda ani duygu değişimleri yaşanıyorsa  dikkat edilmelidir.

2-   Bu değişim derslere de yansıyacaktır. Okul devamsızlıkları, notlardaki düşüş önemli ayrıntıdır.

3-   Evde sizi odasına almak istemeyip veya odaya kapanıp çıkmıyor yada arkadaşları ile nereye gittiğini söylemiyorsa iletişim kurmaya çalışın.

4-   Aileden uzaklaşmışsa , evden uzakta zaman geçiriyorsa, aile ile sorun yaşamamak içindir. Şüphelenin.

5-   Kılık kıyafetine bakmaz, ama fazla para harcamaya başlar. Kişisel bakım hiç yoktur. Bakımsızlık, vücuda da yansır. Fiziksel görünüşte fark edilir.

6-   Çocuğun davranışlarında sosyal bozukluklar, içine kapanmalar, sinirlilik, psikolojisinde bozukluklar görülür. Uyku düzeni zaten bozulmuştur.

Anne, babalar uyanık olup bu belirtileri bilsin, çocuklarınıza zaman ayırın. Maddeye başlama durumu varsa erken farkedip müdahale yapılsın.Büyük islam alimi, büyük pedogog, büyük sosyolog, büyük psikolog  ve Veli,  İmam-ı Gazali hazretleri çocuklarımız için şöyle buyurmuşlardır.”Çocuğun terbiyesine çok dikkat etmelidir. Onun kötü arkadaşlarla düşüp kalkmasına mani olmalıdır. Kötü arkadaş, çocuğun edep ve terbiyesini bozar”. Unutmayalım Çağımızın hastalığı olan uyuşturucu belasının vereceği tahribatın ötesinde, gelecek nesilleri etkileyeceğinden tehlikenin farkına varalım       

         
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »