Yaz Hamilelerine Tavsiyeler

Yazar: Yıldız Eryıldız




Günlük olarak okuduğum  Türkiye gazetesinde, severek takip ettiğim sağlık sayfasında, Ziyneti  Kocabıyık yazdığı yazı ve yaptığı röportajlarıyla ilgi çekmiş ve hep takdir etmişimdir. Bu gün ki makalemi de bu yüzden yaz hamilelerine tavsiyeler olarak seçtim. Hamilelik döneminde ister, istemez büyüyen bebekle beraber kilo alınır. Diyaframın yukarı doğru basınç oluşturması , akciğer hacminin azalmasına sebep olur. Malum yaz aylarının sıcaklığı, terleme hamilelik döneminin sıkıntılı geçmesine neden olacaktır.Bu durum aslında yaz hamileliğini dezavantaj gibi görünse de yaz hamileliği daha avantajlıdır.

Acı badem kadıköy hastanesi Kadın Hastalılkları ve Doğum Uzmanı Funda Öztürk yaz aylarında hamilelerin dikkat etmesi gerekenleri özetle şu şekilde  anlattı:” Hamilelik durumunda kanda yükselen östrejen hormonlarından dolayı, cilt güneş ışıklarına karşı hassas olduğundan lekelenmeler oluşur. En önemlisi ise güneşte fazla kalmak güneş çarpmasına neden olacağından hem annenin, hem bebeğin hayatını tehdit edebilmektedir. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği 11.00 ile 17.00 saatleri arası güneş ışıklarına maruz kalmamak gerekiyor. Mutlaka çıkılması gerekiyorsa yarım saat önce yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu kremler sürünüz. Açık renkli, keten, rahat giysiler giymek faydalı olacaktır. Taze sıkılmış meyve suyu, limonata ve soda gibi bol mineralli elektrolit içeren içecekler tüketin. “ (Türkiye gazetesi, Ziyneti Kocabıyık)

Normalde insan vücudu için su çok önemli iken hamilelerde daha da önemlidir. Hamilelik sırasında yeteri  kadar su ve sıvı alınamadığında tıp dilinde “dehidrasyon” tabir ettiğimiz önemli bir durum gelişir. Vücudun susuz kalması, kan basıncının düşmesine, tuz ve şeker düzeyinin bozulmasına  hatta bilinç bozulmasına kadar giden hayati durum söz konusudur. Kaybedilen bu sıvı oranının mutlaka yerine konulması gerekmektedir. Hamilelerde hayati önem taşıyan su tüketimine dikkat edilmesi, günlük 2,5-3  litre su alınmasına dikkat edin. Yani kısacası bebeğiniz için su için!

Hamilelerde çok fazla görülen diğer bir durum, yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle de ayak, bilek ve bacaklarda ödem oluşabiliyor. Ödem sonucu oluşan ayak,bilek ve bacaklarda olan şişmelere karşı rahat ayakkabılar giyilmelidir. Ödem oluşumunun sebebini tekrar edecek olursak; vücudu susuz bırakmaktır. Hamilelerin bol su içerek, yürüyüş yapması faydalı olacaktır. Güneş ışıklarının etkili olmadığı saatlerde bol bol yüzmek yada 45 dakika- 1 saat yormayacak şekilde yürüyüş ödem oluşumuna engel olur veya azaltır. Çünkü bacaklarda ve ayaklarda kan dolaşımının daha iyi olmasını sağlaması ödemi azaltacaktır. Ellerinizde oluşan şişlik içinde ellerinizi açıp kapatarak sağlayacağınız kan dolaşımı elleriniz rahatlatacaktır. Uyur iken ayaklarınızı bir yastık aracılığıyla yükseltmeniz ve bacaklarınıza yapılacak masaj çok faydalı olacaktır.

Uzun yolculuk ve seyahatlerden kaçının. Mutlaka yolculuk yapmanız gerekiyorsa araba yerine uçak yolculuğunu tercih edin. Uzun yolculuklarda aşırı hareketsizlik, dolaşım bozukluğuna ve damar içi pıhtılaşmaya sebep olacaktır. Bu sebepler  kısa yolculuğu tercih etmenin haklılığını göstermektedir. 

Hamilelik döneminde her bayanın mutlaka ayda bir gittiği, bebeğinin kontrolünü yaptırdığı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı vardır. Hamilelerin kendi doktorlarına hamilelikle ilgili her şeyi sormaktan çekinmemeleri gerekmektedir. Doktorlarının tavsiyelerine mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir. Bizim bu makaleyi yazma amacımız, yaz döneminde hamilelik yaşayanlara kendi doktorlarının tavsiyelerini hatırlatmak ve tekrardan öteye geçmez. Hamile bayanların bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına almalarını diliyorum. Sağlıcakla kalın.  
      
Kaynak:  http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/569462.aspx  (Türkiye gazetesi/ Sağlık/ Ziyneti Kocabıyık)         

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »