SİBER GÜVENLİK KÜMELENMESİ, MİLLİ VE YERLİ YAZILIM

Yazar: İbrahim Öztürk




Bir ülke ne kadar güçlü olursa olsun,  günümüzde siber güvenliğin önemi bir o kadar değerli olmaktadır. Dünyadaki siber güvenlik alanındaki pazarın %96 sını ABD ve İsrail elinde bulundurmaktadır. Geleceğin yapay zeka da olduğunu düşünürsek güçlü ülke olmak için, 2023 ve 2053 hedeflerine ulaşmak için, siber alanda da milli ve yerli siber yazılımları yapmak zorunluluk olmuştur. Bu amaçla siber yazılımda milli ve yerli dönemi başlatan Savunma Sanayi Müsteşarlığının öncülüğünde “Siber Güvenlik Kümelenmesi” oluşturulmuştur.

“Siber Güvenlik Kümelenmesi, yerli ve milli yazılımları” geliştirmenin yanı sıra bu alanda faaliyet gösteren firmaları da destelemeyi amaçlamaktadır.  Siber Güvenlik Kümelenmesi, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve akademisyenlerden oluşmaktadır. Siber güvenlik alanında mevcut olan personel eksikliğinin kapatılması, yapılacak çalışmayla bu alanda personel yetiştirme desteklenecektir. Siber takımda Türkiye’nin devleri :” Aselsan, Havelsan, Türksat, Türkcell, Türk Telekom, Ulak A. Ş, Argela, ODTÜ Teknokent, İTÜ Arı Teknokent, Ankara Teknopark, Bilkent Cyberpark, SASAD, STM, DataBoss Security&Analytics Difose Adli Bilişim Hizmetleri, Digisecure, GAİS Siber güvenlik, Logo Siber güvenlik, MARTA Teknoloji, Netaş Telekomünikasyon, Halkbank, Vakıfbank” olarak Türkiye’nin güzide kuruluşları yer almaktadır.

Türkiye’nin devlerinin de katılımıyla oluşturulan siber güvenlik kümelenmesiyle ilgili ve siber güvenlik ile ilgili Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir şunları söylemiştir:” Sağlık, ulaşım, enerji, haberleşme ve eğitim gibi alanlarda da ülkenin güvenliğinin sağlanması önemlidir. Bu gün savaşın olmadığını düşündüğümüz ortamlarda da başka çeşit savaşlar var. İnsanların haberleşme özelliğinin bulunması veya şirketlerin, emniyet birimlerimizin ve devletimizin hassas bilgilerinin korunması aslıda savunma kavramının içini dolduruyor. Madem öyle, bize atfedilen görevlerin arasında olan siber güvenliğe geniş spektrumla bakmalıyız. Bu alandaki ürünlerde dışa bağımlılık söz konusudur. Çözüm olarak geniş tabanlı ve katılımlı bir kümelenme oluşturmayı planladık. “

Siber güvenlik kümelenmesi, milli ve yerli yazılım sayesinde, siber yazılım alanındaki ABD ve İsrail’in hakimiyetine son verilecektir. Geliştirilecek olan yerli ve milli yazılım sayesinde TSK, devlet ve kamu kurumları ile özel kurumlar dahil geniş bir alanda kendi savunmamızı sağlamak daha mantıklı olacaktır. Siber kümelenmede amaç, çözümlerin geliştirilmesi, geliştirilme alanlarının müşterek olarak belirlenmesi, bu alan için gerekli olan insan kaynaklarının yetiştirilmesi, dışarıya olan bağımlılığın bitirilmesi, Türkiye’nin bu güzide dev şirketlerinin iş birliği sayesinde sağlanacaktır. 

Siber güvenlik alanında milli ve yerli yazılımın, siber kümelenme sayesinde yapılabilecek olması, Türkiye’nin “Kızıl Elması” olan  2023, 2053, 2071 hedeflerini gerçekleştirmesi için çok önemli buluyoruz. 
  
Kaynak : Türkiye Gazetesi /   http://www.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/569456.aspx            

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »