Ergenlerde Beslenmenin Altın Kurallları

Yazar: Yıldız Eryıldız



Ergenlerde, bebeklikten gelen yanlış beslenme alışkanlıkları ister, istemez  ergenlik dönemine de yansıyacaktır. Yanlış beslenmenin devamı, obezite ve buna bağlı hastalıklara yol açmaktadır. Bebeklik beslenmesinde uzmanlar çocukların tavsiyesi, bebeklerin her şeyi tatmasını, damak tadının gelişmesini istiyorlar. Diğer türlü tek düze et ve türevi veya fastfood türü sağlıksız beslenme alışkanlıkları elde ediliyor. Sağlıklı bir yetişkinlik için ergenlik dönemindeki beslenme çok önemli olmaktadır. Kızlarda 12-14, erkeklerde 11-14 yaşlarından 18 yaşına kadar olan ergenlik dönemindeki beslenme alışkanlıkları, yetişkinliğin temelini oluşturmaktadır. Ergenlerde beslenmenin altın kurallar, sağlıklı yetişkinlik için uyulması gerekenleri maddeler halinde verelim.

Okula Kahvaltı yapılmadan gidilmesin

Öncelikle okul başarısı için daha önceki yazılarımızda yazdığımız gibi tekrar etmekte fayda buluyorum. Çocukların, öğrencilerin okula mutlaka kahvaltı yaptıktan sonra gitmelerini tavsiye ediyorum. Akademik başarının yanısıra fiziksel gelişim ve zihinsel gelişim için gereklidir. Kahvaltıda bulunması mutlaka gerekenler: peynir, yumurta, süt gibi protein deposu olan gıdalar tercih edilmelidir. Kahvaltıda kaliteli yağ kaynağı olan ceviz ve zeytinde çeşitler arasında olmalıdır.


Sınav Dönemlerine dikkat

Sınav dönemlerinde stres, panik derken kahvaltı alışkanlığı atlanılmamalı hatta daha da dikkat edilerek kahvaltıların yanına ara öğün olarak enerji verecek kuru meyveler, kuru yemişler eklenmelidir.

Düzenli spor ve beslenme

Ergenlik döneminde fiziksel aktive,  sosyal gelişim ve kötü alışkanlıklardan uzak durmak için düzenli, çocuğunuzun istediği veya sevdiği bir spora yönlendirin. Düzenli sporun ergenlerde oluşturacağı enerji açığı dikkate alınarak yapılan sporun türüne göre protein ağırlıklı gıdaların alınmasına dikkat edilmelidir. Öğünlerde et ve balık, kemik gelişimi için süt ve süt ürünleri ana öğünlerde tüketilmelidir.

Protein ve omega 3’e dikkat!

Protein alımı gelişim için önemlidir. Bu yüzden haftada iki gün omega 3 kaynağı balık, iki gün kırmızı et, bir günde baklagillerden bir ürün tüketilerek kaliteli protein alınmalıdır. Haftada dört günde birer yumurta mutlaka tüketilmelidir. Önemli olan beslenmenin tek düze değil, dengeli beslenme olmasını sağlamalıyız.  

Kızların Demir Deposuna Dikkat!

Ergenlik erkekler ve kızlar açısından çok önemlidir. Vücutlarında olan değişikler onları ruhsal ve fiziksel açıdan etkileyecektir. Ancak kızlarda başlayan adet dönemleri onlarda demir eksikliğine sebep olacaktır. Demir eksikliği başladığında öğrencinin akademik başarısını etkileyecektir. Ergenliğe girerken öncesinde dersleri iyi olan kızınızın başarısında düşüş var ise demir eksikliğinden şüphelenmelisiniz. 



Beslenmede demir açısından yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Et, süt, baklagiller, ıspanak gibi ürünler seçilmelidir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlunun televizyonda demir eksikliği için verdiği bir tarifi de verelim. “Avakadoyu alın sert ise bir gazete parçasına sarıp birkaç gün bekletin. Yumuşadığını göreceksiniz kabuğunu soyun. İçine bir yemek kaşığı  limon sıkın ve avakodoyu iyice ezip kahvaltı da ekmek üzerine sürüp tüketin.“ Kızların demir deposunun önemini bilerek önlemini alalım. Algılama zayıflığı, saç dökülmesi, uykusuzluk, eklem yerlerinde ağrılar demir eksikliğinin kızlarda oluşturabileceği olumsuzluklardır. Sağlıklı yetişkinler için ergenlerde beslenmenin altın kurallara dikkat edelim.            
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »