Anti Virüs Programları güvenli mi ?

  Yazar: İbrahim Öztürk



 Sanal ortamda nerede ise yaklaşık 200 bini aşkın virüsün dolaştığı günümüzde güvenlik bilgisayarlar için önem arz ediyor. Bilgisayar kullanıcılarının tercihi olan ücretsiz anti virüs programları acaba gerçek bir koruma sağlıyor mu? Anti virüs programlarındaki açıkları bilen hackerleride düşünürsek, Anti virüs proramları güvenli mi? Sorusunu sormadan edemiyoruz. Anti  virüs programlarının güncelleme adı altında bilgisayarlardan başka bilgisayarlara veri transferi yaptığı da ulusal güvenliği tehdit ettiği ileri sürülmektedir.


Virüsün yazılımını yapanlar, bu zararlı yazılımı yazarken, onun ölmesi için kodlama yapmaz. Kodlayıcının amacı bilgisayara sızmak, gizlenip, bilahare çoğalıp sonrasında kodlayıcı talimatlarını uygulamaktır. Bir bilgisayara sızan gelişmiş yapıdaki virüs, dosyadan dosyaya bulaşır. Bu dosyalar sistemin rahat çalışması için mutlaka olması gereken  bileşenleridir. Bulaşan virüse karşı anti virüs programı devreye girer.Yapılan veri tabandaki imza karşılaştırmaları ve sezgisel işlevleriyle zararlı yazılımı, virüsü silmeye çalışır. Silemezse dosyayı silerek temizler. Silinen dosya aslında işletim sistemi için çok önemlidir. Bilgisayarın çalışması hantallaşır. Daha sonrasında sistem çöker. Kullanıcı bilgisayarı virüsün çökerttiğini düşünür. Bilişim tarihinde bilgisayarları çökerten  tek bir virüsü hatırlatmadan geçemeyeceğiz :  “ çernobil ”

Son yıllarda bütün antivirüs programlarını zorlayan “conficker”  adlı virüs, zararlı yazılımın işletim sistemlerine sızmaları, güncelleme açığından dolayı bulaşan trojan virüstür. Bu durumda yapılması gereken işletim sisteminin mutlaka güncellenmesi gerekiyor. Güncelleştirme çok önemli, çünkü bunu yapmazsanız, conficker bu güncelleme açığını kullanıyor. Sistemi rahat bırakmama durumu oluşmaktadır. Ne yapmalıyız. Antivirüs programı kullanmayalım mı?

Anti virüs programı kullanırken ücretsiz program kullanmayın. İnternete atılan ücretsiz anti virüs programları, sahte olması nedeniyle güncelleme yapamayacak olması, bilgisayarınızı korumasız bırakır. Kaynağı belli olmayan bu yazılım kötü niyetli kişiler tarafından hazırlanabileceğini unutmayın. Kullanacağınız antivirüs programlarını resmi sitelerden indirin. Legal anti virüs olmasına dikkat edin.

Bankacılık işlemlerinde sanal klavye kullanın. Keylogger türü zararlı yazılımların günümüzde işlevi kalmasada, tedbir açısından bankacılık işlemlerinde sanal klavye kullanın.  Sanal klavyenin karışık gelmesi, tek kullanımlık şifreler güvenliği sağlayacaktır. Bilgisayar kullanıcısı olarak dikkat edilecek hususlardan biriside, tanıdık veya tanımadık kişilerden gelecek linklere kesinlikle tıklamamalarını öneriyoruz. Mail adresinizi her siteyle paylaşmayın. Yapılabilecekler arasında söylemek istediğimiz bir tedbir olarak, ikinci bir mailiniz olsun ki, güvenilir olmayan sitelerde bunu kullanın.Ülkemizde yazılım ile ilgili ciddi çalışmalar var. Anti virüs yazılımlarla ilgili çalışmaların olmasıda gerekli, çünkü ulusal güvenliğimiz için bunun gerekli olduğunu düşünüyoruz.                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »