2020 Yılına Damga Vuracak Teknolojiler






2020 Yılına Damga Vuracak Teknolojiler


2019 yılında teknoloji alanında birçok yenilikler olurken, beraberinde veri güvenliğine bağlı krizleri de getirdi. Teknoloji alanında devler arasında çekişmelere de şahit olduk. 2019’daki teknolojik gelişmelerin insan hayatındaki önemi görüldü. 2020’de insanlığı hangi teknolojik gelişmeler bekliyor? 2020 yılına damga vuracak teknolojiler, insanlığın önümüzdeki günlerde tanışacağı yeni teknolojik trendler… 



5G: İnternetten çok daha fazlası 


2020 yılının en popüler konularından birisi yeni nesil mobil internet teknolojisi 5G olacak. Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok ülke, 5. nesil internet teknolojileri için alt yapı çalışmaları 2020 yılında hız kazanacak. 5G teknolojisinin kullanıma girmesi, internet hızını artırmanın yanında özellikle kurumsal alanda farklı çözümlerin geliştirilmesini imkan sağlıyor. Örnek verecek olursak; uzaktan ameliyatlar, bir aracı uzaktan kullanma, gerçek zamanlı kontrolün gerektiği gibi çözümleri sunuyor. 



IoT: Nesnelerin İnterneti 


Internet of Things, anlamı nesnelerin interneti, en basit şekilde anlatmak gerekirse herhangi bir nesnenin internete erişmesi ve diğer nesnelerle iletişime geçmesi demek. Örneğin; sabah telefonunuzun alarmı çaldığında kahve makinenizin kahve yapmaya başlaması. Türkiye’de ve dünyada 2020 yılında nesnelerin internetinin daha popüler olması bekleniyor. 5G’nin kullanılması ve yaygınlaşmasıyla beraber IoT cihazlarının daha verimli kullanılmaya başlanacak. 5G ile beraber akıllı evler, akıllı cihazlar ve birbiriyle haberleşen cihazların sayısının 2020 yılında yaklaşık 26 milyar olacağı düşünülüyor. 



İnsan beyninden nesnelere


Nesnelerin arasındaki iletişimi bir adım öteye götürecek çalışmalar yapılıyor. Bu alanda Elon Musk’ın da aralarında olan yatırımcıların çalışmalarında, insanlar ve bilgisayar arasında bir veri iletim sistemi geliştirmek, felçli insanların telefon ve bilgisayar gibi cihazları kontrol etmesi amaçlanıyor. 



Yapay Zeka


2020 yılının yükselen teknoloji trendlerinden birisi de yapay zeka olacak. Akıllı kişisel asistanlar yaygınlaşırken, her bir ortamda yapay zeka çözümleri hayatımıza entegre olarak günlük hayatın bir parçası olacak. Amazon, Google ve Microsoft gibi teknoloji devleri yapay zekayı hali hazırda kullanan şirketler, bu alanda çalışmalarına hız verecekler. Bunun yanında yapay zekanın deepfake gibi yarattığı tehlikeler de artacak. 



Güvenlik ve Gizlilik


2020 yılında kişisel verilerin gizliliği öne çıkacak, ülkemizde de KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kurumu) ile kişisel hakların korunması için önemli adımlar atıldı. 2020 yılı güvenlik ve gizlilik açısından önemli olacak. 



Elektrikli ve Otonom Otomobiller 


Teknolojik gelişmelerin en fazla yansıdığı alanlardan birisi de otomotiv. Bundan sonra yollarda daha çok elektrikli ve otonom araçlar görülmeye başlanacak. Araçlar sadece otonom değil, sürücüye yardımcı asistanlar artık her araçta standart olarak bulunmaya başlayacak. 2020 yılında araçlarda mevcut teknolojiler, daha da ileri seviyede otonom sürüş teknolojileriyle donatılacak. 2020 yılında yerli otomobile merhaba diyen Türkiye, 2023 yılından itibaren ilk kez kullanılacak “holografik Asistan” teknolojisi ile otomobil dünyasında yeni bir akım başlayacak. Yerli otomobil, 2 boyutlu ekran teknolojilerinin yerine ilk kez üç boyutlu görüntüleme ve artırılmış gerçekliği getirerek araç içi deneyimi sil baştan şekillendirecek. 

Kaynak: TRT Haber/ Ali Burak Biber/ Metin Arı          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »