Tesla’nın Aracında Güvenlik Açığı




Tesla’nın Aracında Güvenlik Açığı


Geleceğin arabaları kabul edilen elektrikli araçlar görünse de bu araçların aşması gereken bazı sorunları, halen tamamlanması gereken eksiklikleri bulunuyor. İki McAfee güvenlik araştırmacısı, 2 Tesla aracının hızında değişiklik yapabilecek bir güvenlik açığı tespit etti. Araştırmacılar, Tesla’yı oldukça basit bir şekilde kandırarak bunu resmen kanıtladılar. Bunu da Tesla araçlarının kamera sistemlerini aldatarak hız limitini geçmeyi başardılar. 


McAfee araştırmacıları Steve Povolny ve Shivangee Trivedi, 35 mil/sa( 56km/sa) işaret tabelasındaki 3’ün ortasına siyah bir bant yapıştırarak 2 inç  uzattılar. İkili daha sonra hız kontrolü aktif olan 2016 Tesla Model X’i tabelaya doğru sürdüler. Araç, tabeladaki hız limitini 85 mil/ sa (136 km/sa) olarak okudu. 2016 Tesla Model S’te benzer bir sonuç alındı. Haber kaynağı olarak MIT Tech Review, Tesla’nın ve 2016 modellerine kamera sistemleri sağlayan MobilEyeQ3 Firması, McAfee tarafından yapılan bu araştırma ile ilgili herhangi bir yorumda bulunmadığını bildirdi. 




Tesla araçlarında yapılan bu testler 2016 model araçlarda yaşanmışken, yeni modellerde kendi kameralarını kullanırken, MobilEye EyeQ3 kameralarının yeni sürümleri yayınlandı. Araştırmacılar, aynı testi yeni kameralar ile değiştirilmiş tabelalara yaptıklarında, yeni kameralar değiştirilmiş tabelaları doğru okumayı başardı. McAfee araştırmacısı Povolny, MIT Tech Review’a konuşarak araştırma sonuçlarının endişe verici olduğunu, şu an 2016 model birçok Tesla aracının yollarda olduğunu ifade etti. Burada amaçlarının insanları korkutmak olmadığını söyleyen güvenlik uzmanı, tüketicilerde ve üreticilerde farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi. 




Tesla’nın halihazırda otopilot sistemi yüzünden hayli başı ağrımış durumda. Tesla’nın otopilot sistemi, araç otopilot modundayken yaşanan iki kaza sonrasında Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi tarafından federal soruşturma açıldı. Ayrıca bir Apple mühendisi de Tesla otopilot modundayken trafik kazasına karışarak hayatını kaybetti. Tesla ise bu konuda otopilot sisteminin tam otonom sürüşler için olmadığını, sürücülerin dikkatlerini yollardan ayırmaması gerektiğini bildiriyor. Tesla’nın CEO’su Elon Musk da hedeflerinin tam otonom sürüşe sahip araçlar yapmak olduğunu söylüyor. Geleceğin arabaları elektrikli araçlar zaman içinde, kullanım sürecinde ortaya çıkan sorunları kendini güncelleyerek aşacak gibi görünüyor. 


Kaynak: WebTekno, https://www.businessinsider.com/hackers-trick-tesla-accelerating-85mph-using-tape-2020-2                 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »