Akdeniz Üniversitesinde 50 Hastaya Beyin Pili Takıldı







Akdeniz Üniversitesinde 50 Hastaya Beyin Pili Takıldı


Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde beyin pili tedavisi, nörolojik hastalığı bulunanlara umut olurken, bu alanda 50’nci hastaya başarılı bir operasyonla beyin pili takıldı. Beyinden kaynaklı Parkinson, tremor, dystonia isimli hastalıklar, bazı bölgelerin doğru çalışmaması sonucu ortaya çıkıyor. Bu hastalıkla beraber hastalar, istemsiz titremeler ve günlük hayatta birçok zorlukla karşılaşıyor. Beyin pili takılan 50’inci hasta, Aşır Dalmış 20 yaşında ve geçirdiği bir trafik kazası sonucu beyninde hasar oluşmuş. Sonuç olarak hayat standardını olumsuz olarak etkileyecek şekilde istemsiz titremeler oluyordu. 5 yıl içinde 5 kere beyin ameliyatı olan ve herhangi bir iyileşme gözlenmeyen Aşır Dalmış'a sonunda beyin pili takılmasına karar verildi.


Aşır Dalmış’ın hayatını neredeyse sürdüremez halde olduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sibel Özkaynak, “Kendisinin deyimiyle söyleyecektir, yüzde 80’e yakın bir düzelmeden bahsediyor ki buna gerçekten bu tip titremeler için bu derece başarılı olmak mümkün olmuyor” dedi. Beyin pili takıldıktan sonra hayatına rahatlıkla devam edebilecek duruma gelen Dalmış, “ Ameliyattan önceki halimde çoktu titremem. Yani inanılmaz çoktu. Ameliyattan sonra yüzde 80 olarak iyi bir başarı elde ettiğimi sanıyorum ben” dedi.



Beyin ve sinir cerrahi uzmanı Prof. Dr. Tanju Uçar, 50’nci hastaya beyin pili takılmasının, 50’nin kendileri için önemli bir sayı olduğunu belirterek şöyle konuştu: ”Çünkü bu çok böyle her gün yapılacak değil. Çok iyi seçmek, çok iyi eleyip dokumak lazım. Bir kere süreç gerektiren bir ameliyat. Türkiye için artık Akdeniz Üniversitesi önemli bir merkez haline geldi” dedi. Parkinson, tremor, dystonia (distoni) gibi hastalıklar için beyin pili devrim niteliğinde çözüm, riski düşük olan beyin pili ameliyatlarında hasta uyutulmuyor. Bu tedavinin uygulama alanına yakın gelecekte psikiyatri rahatsızlıkları, epilepsi ve obeziteye de çözüm olacağı tahmin ediliyor. 


Kaynak: TRT Haber/ Ali Bayraklı        
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »