Kunduz Filipinler Ordusunda


        (Fotoğraf: FNSS)

 Kunduz Filipinler Ordusunda


Türkiye’nin savunma sanayisinde en önemli zırhlı araç üreticisi FNSS ürettiği özgün ürünlerle yaptığı ihracata Filipinlerde yenilerini ekliyor. Türkiye’nin Kunduzu, Amfibi Zırhlı İstihdam İş Makinesi, bu ihracatla Filipinler Ordusuna satışı gerçekleşecek. Kunduz temel olarak amfibi, zırhlı, paletli, bir operatör ve bir mürettebat ile kullanılan bir istihkam iş makinesi. En önemlisi standart iş makinelerinden farklı olarak gerektiğinde ağırlığını artırarak iş yapabilme kapasitesini yükseltmek için balast haznesine toprak zeminden balast alma yeteneğine ve operasyon sonunda bu balastı boşaltma sistemine sahip. Sıradan iş makinelerinde araç sabit, dozer bıçağı hareketli iken Kunduz’da dozer bıçağı sabit, özel hidrolik süspansiyon sistemi sayesinde önü alçalıp yükselebilmekte. Bu şekilde bıçağının veya balast haznesinin zemine teması ve girişi sağlanabilmektedir. Bu işlemler hareket halinde de gerçekleştirilebilmektedir. Kunduz, küreme, düzleme, taşıma ve kazıma operasyonlarını yapabilmektedir. 


FNSS Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Nail Kurt, şirketin ihracat faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi: “Bizim için diğer önemli Pazar Filipinler. Çok yüksek rakamlardan, 100 milyon dolarlardan bahsetmesek de önemli miktarda 2 değişik sözleşme imzaladık. Birinde kule satacağız, diğerinde daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için geliştirdiğimiz ve envanterde de yoğunlukla kullanılan Kunduz Amfibi Zırhlı Muharebe İstihkam İş Makinesinden (AZMİM) Filipinlere bir miktar satacağız. Teslimatlar 2021’de başlayacak. Geçen yıl sonu itibarıyla kabul edildi, detayları tamamlanmak üzere. 1- 2 ay içinde yürürlükte olacaktır. Benzer ürün ihtiyaçları da var. Belki bu süreçte yeni sözleşmelerin imzalanması da söz konusu olabilir” dedi. Filipinlere yapılacak satış Kunduz’un ilk ihracatı olacak. 


        (Fotoğraf: FNSS)


Amfibi araçların suya girebilmeleri için kıyı özelliklerinin farklı araçların kabiliyetlerine göre uygun hale getirilmesi gerekiyor. Kunduz, yüzebilmesi dolayısıyla standart askeri iş makinelerinden farklı olarak karşı kıyının aynı şekilde hazırlanmasını da sağlayabiliyor. Kunduz, Karada saatte 45, suda 8,6 kilometre hıza ulaşabiliyor, azami 400 kilometre menzile sahip bulunuyor. Yapılan ihracat Türk Savunma Sanayisinin geldiği noktayı göstermesi açısından önemli. Malezya, Endonezya, Umman’a yapılan ihracat kalemleri de zırhlı araç olarak azımsanmayacak miktarda gerçekleşti. 


Kaynak: AA, TRT Haber          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »