Sanal Şantaj Yaygınlaşıyor




Sanal Şantaj Yaygınlaşıyor


Siber saldırganlar için fidye yazılımlar, sanal ortamda yaygın bir tehdit haline geldi. Çeşitli kılıf ve uygulamalarla cihazlara bulaştırılan virüsle bilgiler şifreleniyor ve erişim engelleniyor. Şifrelenen veri ve dosyalarına ulaşabilmeleri için kullanıcılardan fidye talep ediyorlar. Dijital imkanlar, kötü niyetli kişilerin elinde büyük bir tehdide dönüşürken, sanal şantaj yaygınlaşıyor. Fidye yazılım, kötü niyetli kişilerin kullandıkları bir saldırı türü. Fidye yazılımı kullanan saldırganların başvurdukları yöntemlerin başında şifreleme geliyor. Sanal ortamda kullanılan bu yöntem sonucunda verilere erişebilmek için şifreleme anahtarı gerekiyor. Sonra ki aşamada şifreleme anahtarına karşılık fidye isteniyor. 




Bu konu ile ilgili siber güvenlik uzmanı Ar- Ge Direktörü Nezir Yücesoy, “ Bununla ilgili bir not bırakırlar bilgisayarlarına derler ki bir hafta içinde bana 5 bin dolar bunu bitcoin cinsinden ya da başka bir şekilde tespit edilemeyecek bir yöntemle bu parayı sizden isterler” dedi. Fidye yazılım ile kişi ya da kurumlar maddi ve manevi kayıplar yaşıyor. 2019 yılında dünya genelinde fidye yazılımın yol açtığı zarar 8 milyar dolar olduğunu söyleyen Yücesoy, “ Bu 8 milyar dolar direk saldırganların kazandığı paralar şan şöhret kaybı veya iş kesintisi. Sağlık sistemini vuran saldırılar oldu, hastanelerin bilgi sistemlerini kilitleyip oradan para isteme gibi durumlar oldu” diye ifade etti. 




Fidye yazılımla yapılan saldırı sonucu, sanal şantaj karşısında fidye ödemek, verilerin geri alınabileceği anlamına gelmiyor. Fidye yazılım mağduru olmamak için en önemli ise farkındalık ve güncel virüs koruma programları kullanmanın yanında dijital okuryazar olmak gerekiyor. Kullanıcıların dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan birisi şüpheli e- posta ve linklerin araştırılmadan açılmaması gerekiyor. 


Kaynak: TRT Haber/ Ahmet Çakıcı            
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »