Ayakkabıcılık Lisesi Sipariş Almaya Başladı




Ayakkabıcılık Lisesi Sipariş Almaya Başladı


Milli Eğitim Bakanlığının “Üreten Okullar” projesi kapsamında ilk ve tek ayakkabıcılık lisesi İstanbul’da eğitim veriyor. İstanbul Küçükçekmece’deki TASEV Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 350 öğrencisiyle hem eğitim alıyor hem satıştan elde edilen gelirle para kazanırken benzeri olmayan bir başarıya imza atıyor. Öğrenciler meslek öğrenirken üretime de katkıda bulunuyorlar. Ayakkabı üretiminin tüm aşamaları atölyelerde anlatılıyor. Öğrencilere yılda iki kere ürettikleri ayakkabılardan veriliyor. Öğrencilerden Alperen Arslan, 3 sene önce yaptığı bir botu hala giyiyor. Ayakkabıcılık Lisesinin öğrencileri, çoğu ayakkabı firma sahiplerinin ya da çalışanlarının yakınları. Ortaokuldan beri ayakkabı tasarımcılığına merak sardığını söyleyen öğrenci Zeynep Bat, “Burada yapılan şahane şeyler olduğunu görüyorum. Bu mesleği bu okulu seçtiğim için mutluyum” dedi.  




“Üreten okullar” projesi gereğince tüm liseler döner sermaye ile çalışıyor. Okul Müdürü Selim Şahin, “ İlk siparişlerimizi de bu yıl Anadolu, Çağlayan ve Gaziosmanpaşa adliyelerinden aldık. Adliyelerimizin güvenlik görevlilerine yaklaşık 800 çift deri bot ürettik” dedi. Okul siparişleri alırken aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerinde de yer almaya devam ediyorlar. Okulda üretilen bazı botlar geçtiğimiz günlerde Malatya ve Elazığ’da olan deprem için depremzedelere gönderiliyor. 




Ayakkabıcılık Lisesinde eğitim öğretime devam eden öğrenciler üretilen ayakkabıların satış gelirlerinden de harçlık niteliğinde olsa da pay alıyorlar. Gelirin bir kısmının masraflara harcandığını söyleyen Şahin, “Geri kalanın büyük bir kısmı döner sermaye çalışan öğretmen ve öğrencilere dağıtılacak. Çok büyük paralar olmasa da harçlık kazanmış olacaklar” dedi. Okuldan mezun olan öğrenciler iş bulmakta zorlanmıyor. Okul Müdür yardımcısı Turan Çinkılıç, Okulda şu anda 350 öğrenci olduğunu, her yıl yaklaşık 100 öğrenci mezun ettiklerini söyledi. Ayrıca mezunlarına yüzde 50 istihdam garantisi verdiklerini anlattı. Okulun en büyük hedefi ise öğrencileri kendi alanlarında tasarımlarıyla ve yaptıkları faaliyetleriyle başarılı iş insanı olarak görmek. Meslek liseleri için “üreten okullar” projesi, mesleği başarılı bir şekilde öğrenme ve uygulama açısından desteklenmesi gereken bir proje. 


Kaynak: TRT Haber/ Yasemin Küçükkaya              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »