Milli Savaş Uçağına Yıldırım Test Tesisi Kuruluyor




Milli Savaş Uçağına Yıldırım Test Tesisi Kuruluyor


Milli Muharip Uçak Projesi kapsamında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ile Hızal LTD arasında imzalanan sözleşme gereğince Yıldırım Test Tesisleri Türkiye’de ilk olacak. Yıldırım Test Tesislerinde yer alacak laboratuvarlarda, uçak, helikopter, insansız hava aracı (İHA) platformları, alt sistemleri, bileşen ve malzemeleri, doğrudan ve dolaylı yıldırım etkilerine karşı test edilebilecek. Laboratuvarda yer alan test cihazlarıyla bin volttan milyon voltlara kadar darbe gerilimleri üretebilecek kapasitede, tüm sistemler milli olacak ve yerli imkanlarla kullanıma sunulacak. Tesis, uçak, helikopter ve İHA’ların komple test edilebileceği boyutlarda, altyapıda, kapasite ve donanımda olacak.


Yıldırım Test Tesisiyle Türkiye, özgün uçar platformlar tasarlayan her ülkenin sahip olduğu bir kabiliyet ve altyapıya kavuşmuş olacak. Gerçek şartlar sağlanarak yapılacak testler doğrultusunda dizayn, tasarım ve üretimler yapılacak. Tüm tasarım ve üretimler, uluslar arası askeri teknik standartlarda test edilerek doğrulanabilecek. 


Yurt dışında yapılan askeri platformların yıldırım testleri, bu tesis sayesinde artık Türkiye’de yapılacak. Testlerin Türkiye’de yapılması ekonomik maliyetleri de aşağıya çekecek. Projelendirilmiş askeri platformların test süreçleri kısaltılırken, kritik ve stratejik tasarımlarda gizlilik sağlayacak. Tesiste yürütülecek tüm çalışmalarda yönlendirilmiş enerji alanlarında uzman eleman, uzman mühendis ve teknisyen yetiştirilecek. 


Yıldırım Test Tesislerinde, Yüksek Gerilim Yıldırım Direkt Etkileri Test Laboratuvarı, Yüksek Gerilim Yıldırım Dolaylı Etkileri Test Laboratuvarı, yüksek akım ve yakıt test sistemi testleri, test ölçüm sistemlerinin kontrol odaları, atölye ve destek birimleri, personel alanları yer alacak. 1972 yılından beri farklı model ve güçlerde 3 bine yakın yüksek gerilim ve yüksek akım makinesi, test ölçüm sistemini yurt içi ve yurt dışına sunan Hızal LTD, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi üyesi olarak yüklenici firma olacak. Tüm test ölçüm sistemlerini ve tasarımını üstlenecek. Milli teknoloji hamlesi hız kesmeden devam ediyor. 


Kaynak: TRT Haber              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »