Milli Gözetim Radarı Göreve Hazırlanıyor




Milli Gözetim Radarı Göreve Hazırlanıyor


Türkiye’nin ilk sivil havacılık amaçlı üretimi yapılan yaklaşım radar sistemi Milli Gözetim Radarı (MGR), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Gaziantep Havalimanında kule ve radar binasının inşaatı biterken, test aşamasından sonra hizmete girecek. Hizmete girmek için test aşamasını bekleyen Milli Gözetim Radarı göreve hazırlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yaptığı açıklamada, radarın TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü iş birliğinde yerli ve milli olarak geliştirildiğini ifade ederken, “MGR, milli imkanlarla hayata geçirdiğimiz Türkiye’nin ilk sivil havacılık amaçlı havaalanı yaklaşım radar sistemi olacak. Milli Gözetim Radarımız ile sivil uçaklarımız daha güvenli iniş kalkış yapacak” dedi. 


Milli Gözetleme Radarı’nın test aşamaları tamamlandıktan sonra tam anlamıyla ve tam fonksiyonlu olarak DHMİ’ye teslim edileceğini anlatan Varank, ardından da hava trafik kontrol hizmetlerinde aktif olarak kullanılacağını kaydetti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, BİLGEM’in Türkiye’nin kendi özgün teknolojilerini geliştirmede çok önemli bir fonksiyona sahip olduğuna ifade ederek, “Elbette TÜBİTAK enstitülerinin temel görevi kritik Ar- Ge çalışmaları yürütmek. Bu geliştirdiğimiz teknolojileri ticarileştirmek, seri üretimini yapmak isteyen firmalarla iş birliğine, onlara bu teknolojiyi lisanslamaya da hazırız”  dedi. 


Milli ve özgün tasarımlı MGR, tam yedekleme özelliğine sahip birincil gözetleme radarı PSR ve ikincil gözlem radarı SSR’den oluşuyor. PSR radarı, S bantta çalışarak 112 kilometre menzile ve 8,5 kilometre azami kapsama alanına sahip bulunuyor. SSR radarı da MODE- S desteği sağlıyor. Bu şekilde ve bu sayede uçağın tescil işareti, mevkisi, irtifası, hızı gibi bilgiler iletilebiliyor. Ayrıca hareketli hedef takibi yapabilen algoritmaya sahip MGR, yağış konumunu ve yoğunluğunu da ölçebiliyor. PSR sisteminin tam yedeklik testleri ve fabrika kabul testleri tamamlandı. Sistemin saha kabul test süreci ise 24 Şubat’ta başlayacak. 


Kaynak: AA, TRT Haber                  
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »