Türkiye’nin En Büyük Siber Güvenlik Merkezi




Türkiye’nin En Büyük Siber Güvenlik Merkezi


Türkiye’nin en büyük siber güvenlik merkezi Ankara’da, toplam 150 personel, 7 gün 24 saat Türk Telekom bünyesinde kesintisiz hizmet veriyor. Dünyanın en büyük merkezleri arasında gösterilen Ankara’daki merkez internet trafiğini tıkayarak erişim engeli yaratan saldırılarla mücadele ediyor. Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, 2016’dan 2019’a kadar saldırıların neredeyse yaklaşık 9 kat arttığını söyledi: “Bir network seviyesinde bir saldırı var yaklaşık 5 bin civarında. Bir de bireysel aboneye giden paketlerde yaklaşık o da aylık 2 milyon civarında zararlı paket engelliyoruz biz burada. Hele son yılda son 2019’da bir önceki yıla göre saldırılar 3 kat arttı” dedi. 




Siber güvenlik merkezinde çalışanların önce saldırıyı tanımlıyor, saldırının türünü öğrenerek sonrasında müdahale başlıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Kıraç, “Buradaki teşhis çok önemli. Teşhisi ne kadar hızlı yapabilirseniz aslında tedaviyi de o kadar hızlı yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla buradaki arkadaşlarımız 7/24 takip etmesi ve her geçen gün yeni kendimize araçlar geliştirmemiz, kullanıcının internete çıkmasını engellemeyi buradaki arkadaşların müdahalesiyle tamamlıyoruz” dedi. 




Siber güvenlik merkezinde kullanılan sistemlerin büyük çoğunluğu yerli imkanlarla oluşturuluyor. Merkez, internet ve iletişim altyapısını korumakla birlikte Türkiye’deki yaklaşık 500 kamu ve özel sektör kuruluşuna siber güvenlik desteği veriyor. Dünyada en çok siber saldırıya uğrayan ülkelerin başında gelen Türkiye için siber güvenliğin önemi umarım anlaşılmıştır. 


Kaynak: TRT Haber/ Doğancan Aksoy  
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »