Araştırmacılar, Kan Örneği Almak İçin Robot Yaptılar




Araştırmacılar, Kan Örneği Almak İçin Robot Yaptılar


Robotlar, hemen hemen her alana girdi. Kullanım alanları olarak uzay görevleri, ev temizliği, oteller, savunma, otomasyon, robot doktorlar derken araştırmacılar, kan örneği almak için de robot yaptılar. Çin’de robot doktorlar corona virüsünün  tedavisinde görev almış durumdalar. Kan örneği almak hastalıkların tespitinde çok önemli iken geliştirilen robot, kan örneği almak konusunda yüksek bir başarı gösterdi. ABD’nin en eski sekizinci üniversitesi olan Rutgers Üniversitesi’nde araştırmacılar, kan örneği almak için bir robot geliştirdiler. Geliştirilen robot, yapılan test ve denemelerde yüksek bir performans ortaya koydu. Robot çalışma prensibi olarak ultrasyon görüntüsü ile damarın yerini tespit ediyor ve iğne ile damar yolu açıyor. Sonrasında kan alma işlemi gerçekleşiyor. Kan alma işleminden sonra robot üzerinde barındırdığı kan analizörüyle, kanın analizini yapabiliyor.


Kan örneği alma robotu, klinik test ve deneme sonuçları Technology dergisinde bir makale ile duyuruldu. Buna göre robot, damarı zor bulunan 31 katılımcının kan örneğini alırken yüzde 87 oranında başarı gösterdi. Damarı kolay bulunabilen hastalarda ise başarı oranı bir hayli yüksek, yüzde 97 oldu. Daha önce yapılan çalışmalar ve istatistikle belirlenen sağlık çalışanlarının damarı zor bulunan hastalarda yüzde 73, elle damarı zor bulunan hastalarda yüzde 60, damarı her iki yöntemle de bulunması zor olan hastalarda yüzde 40 başarı sağladıkları ortaya kondu. Bu duruma göre robotun başarı rakamları, sağlık çalışanlarının başarı oranlarının üzerinde görünüyor. 


Rutgers Üniversitesi Brunswick Mühendislik Okulunda görevli doktora öğrencisi ve makalenin baş yazarı Josh Leipheimer, “ Bizimki gibi bir cihaz, sağlık çalışanlarının kan örneklerini hızlı ve güvenli bir şekilde almasına yardımcı olurken, komplikasyonları ve ağrıları da önleyebilir” dedi. Kan örneği almak için geliştirilen robotun test süreci devam ediyor. Araştırmacılar, robotun kan örneği almak dışında “diyaliz ve kateterizasyon “ gibi işlemlerde de kullanılabileceğini söylüyorlar. 


Kaynak: WebTekno,  https://www.cnet.com/news/this-robot-is-excellent-at-drawing-human-blood/             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »