Biyoteknoloji Nedir? Biyoteknoloji Sunduğu Çözümler




Biyoteknoloji Nedir? Biyoteknolojinin Sunduğu Çözümler


Biyoteknoloji, sağlıktan ilaca, bakteriden sebze ve meyve üretimine ülkeler için bir fırsat. Biyoteknoloji nedir? Hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi doğa bilimleri yanında mühendislik ve bilgisayar mühendisliğinden yararlanarak, DNA teknolojisiyle bitki, hayvan ve mikroorganizmaları geliştirmek, doğal olarak var olmayan veya ihtiyacımız kadar üretilemeyen yeni ve az bulunan maddeleri (ürünleri) elde etmek için kullanılan teknolojilerin tümüne “biyoteknoloji” denir. 

Dünyada ve Türkiye’de biyoteknoloji ve biyogirişim alanları ne durumda, Türkiye’nin payı nedir? TRT Haber’in bu konuda yaptığı araştırmada biyoteknolojinin sunduğu çözümler: “Zararlı genlerin belirlenip elemine edilmesi… Yapay organ ve doku üretilmesi kişiye özgü biyoteknolojik ilaçların üretilmesi… Doğada çok az bulunan organizmaların üretilip sanayide kullanılması… Dünyayı tehdit eden açlık riskine karşı yeni besin kaynaklarının üretilmesi” 




Günümüzde artık biyoteknoloji yeni girişimlerin de ilgi odağı konumunda. Bu alanda 2017 yılında 400 milyar dolarlık Pazar payının 2024’de 775 milyar olacağı tahmin ediliyor. Pazarın ağırlığını ise yüzde 61,7 ile medikal biyoteknoloji oluşturuyor. Ülkeler biyoteknoloji alanında yapılan yatırımlara önem veriyor çünkü bu alanda kazanan dünya liginde ön sıralarda olacak. Biyoteknolojik çalışmalarda üniversite ile sanayi işbirliğinin etkinleştirilmesi önem taşıyor. 


Gebze Teknik Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Işıl Kurnaz, “Sistemin çalışabilmesi ve ulusal ve uluslar arası pazarda kendine yer bulabilmesi için birtakım mevzuat düzenlemelerin getirilmesi gerekiyor. Türkiye hiç fena gitmiyor bu alanda bir patlama olduğu da söylenebilir ama işin çok başındayız” dedi. Dünyadaki ilk 10 teknoloji şirketinin altısının biyoteknoloji alanında yatırımları bulunuyor. En fazla yatırımı ise ABD’li dev teknoloji şirketleri yapıyor. İkinci sırada Çin bulunuyor. Türkiye, biyoteknoloji alanında şirketler ve kamu kurumları olarak işbirliklerini artırıyor. Türkiye’de biyoteknoloji alanında girişimlerin sayısı 300’ü geçmiş durumda. 




Prof. Dr. Işıl Kurnaz, “Ekonomik değer yaratma açısından bio girişimciler henüz çok ön planda değil en büyük ekonomiye katkısı sağlık alanında ve biyoteknoloji ilaç sektöründe diyebiliriz. Bunun yanı sıra tarımsal teknolojide de çok farklı ilerlemeler var” değerlendirmesinde bulundu. Dünyada sentetik biyoloji şirketlerine yapılan yatırımlar da son 10 yılda ciddi artış gösterirken, küresel kalkınmanın yolunun artık biyoteknolojiden geçtiği belirtiliyor. Türkiye’nin bu alanda yatırımı artarak devam ediyor. 


İlginizi Çekecek Yazılar


https://heybiliro.blogspot.com/2019/10/cukurova-universitesinden-yerli-enzim.html#more


https://heybiliro.blogspot.com/2018/05/harvardl-turk-doktordan-yerli-enzim.html#more


https://heybiliro.blogspot.com/2019/03/milli-kok-hucre-cihaz-uretildi.html#more

Kaynak: TRT Haber, İclal Aydıngöz, Abdulvahap Kartal       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »