Milli Elektronik Kelepçe ile 20 Milyon Liralık İthalat Önlenecek




Milli Elektronik Kelepçe ile 20 Milyon Liralık İthalat Önlenecek


Şüpheli, sanık veya hükümlülerin izlenmesi amacıyla, tasarımı, yazılımı ve üretimi milli imkanlarla gerçekleştirilecek, elektronik izleme sistemi veya milli elektronik kelepçe 1 ocak 2021’de kullanmaya başlanacak, 20 milyon liralık ithalatın önüne geçilmiş olacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlığın Sanayi İşbirliği Projeleri (SİP) ile kamu idarelerinin, yenilik, yerlileşme ve teknoloji transferi içeren alımlarının, teknoloji odaklı proje yönetimi yaklaşımıyla yapılması ve yurt içindeki imkan ve kabiliyetlerin azami ölçüde kullanılması, dışarıya olan bağımlılığı bitirmek hedefleniyor. SİP’in en yeni uygulaması, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Elektronik izleme sistemi hizmet alımı ihalesi oldu. 


Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında da Sanayi ve Teknoloji Katılımı Sözleşmesi, STM ile Adalet Bakanlığı arasında tedarik sözleşmesi 7 Şubat’ta imzalandı. Denetimli serbestlik altında bulunan yükümlülerin, haklarında hükmedilmiş yükümlülüklerinin infazı sürecinde rehabilitasyonlarının sağlanması, toplumla bütünleştirilmeleri, tekrar suç işlemelerinin önlenmesi, toplum güvenliğinin sağlanması ve cezanın yıpratıcı etkisine alternatif kullanılan elektronik izleme cihazları veya diğer deyimle elektronik kelepçenin yapılan sözleşme kapsamında milli imkanlarla üretilmesi amaçlanıyor. 


Bu sözleşme gereğince, elektronik kelepçe, alkol izleme, mağdur izleme, ev hapsi ünitesi, anlık takip sistemi ile beraber söz konusu üniteleri oluşturan modüller, yazılım ve elektronik devre kartları yurt içinde milli olarak tasarlanacak, geliştirilecek, üretilecek. Yurt dışından ithal edilen elektronik izleme sistemleri 31 Aralık 2020 tarihine kadar kullanılacak. Tasarımı, yazılımı, üretimi milli imkanlarla yapılan elektronik izleme sistemi ve ürünlerinin kullanımı 1 Ocak 2021’de başlayacak. 


Modern ceza infaz sisteminde birçok ülke tarafından kullanılan elektronik kelepçe ve elektronik izleme sistemi, ülkemizde de 2013 yılından itibaren uygulanmaya başlandı. Milli olarak tasarımlanacak milli elektronik izleme sistemi sayesinde 20 milyon liralık ithalatın önüne geçilmiş olacak. Bunun yanında ülkemiz açısından sağlayacağı fayda sözleşme gereğince sözleşme bedelinin yüzde 68’ine karşılık gelen tutarda yurt içi katma değer gerçekleştirilecek. Bu projenin diğer kazanımları, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere muhtelif kamu idarelerinin izleme ve takip sistemlerine yönelik ihtiyaçlarının karşılanması milli elektronik izleme sistemi ile olabilecek. Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi, her alanda devam ediyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber                          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »