Yerli Otomobil Dijital Ortamda Test Ediliyor




Yerli Otomobil Dijital Ortamda Test Ediliyor


Türkiye’nin yerli otomobili, 27 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle Gebze’de tanıtıldı. Tanıtımda ilk siparişi Cumhurbaşkanı Erdoğan verirken, etkinlikte yerli otomobilin adı açıklanmadı. 2022 yılında ilk aracın üretimi planlanırken, bu süreç esnasında Türkiye’de şarj istasyonu sorunu kalmayacak şekilde çalışmalara başlandı. Türkiye’nin otomobili, otomobilin fiziksel özelliklerinin birebir yansıtıldığı, matematiksel model bilgisayar ortamına aktarılarak gelişme sürecine devam ediliyor. Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu (TOGG), otomobilin gelişim süreciyle ilgili Twitter’dan paylaştığı videoda, yerli otomobilin bilgisayar ortamında simüle edilerek test edilmesini anlatıyor. 




Dijital ortamda, savunma ve havacılık sanayinde yetişmiş uzmanlar liderliğinde geliştirilen model, tehlikeli manevraları riske girmeden gerçekleştirilmesi, otomobil üzerinde test edilebilecek taşıt dinamiği, sürüş değerlendirme veya aktif güvenlik sistemleri teknolojileri otomobilin fiziksel prototip sürecinden önce deneyimleniyor. Otomobilin fiziksel ve diğer özelliklerinin birebir yansıtıldığı dijital ortamda test ve geliştirme işlemi gerçekleştiriliyor. Yerli firmalar tarafından oluşturulan test sistemi sürekli güncelleniyor. Sistemin alt yapısı, yerli girişimci firmalar ile beraber oluşturulurken, kullanılan taşıt modeli ise TOGG’un tasarladığı otomobilin özelliklerini içeriyor. Otomobilin geliştirme sürecinde kullanılan bu model, sürekli güncellenerek en son durumuyla test ve geliştirme mühendislerinin kullanımına sunuluyor.



Dijital ortamda yapılan bu faaliyetler sayesinde geliştirme sürecinde optimizasyon yapılması sağlanıyor. Hem test süreleri hem de maliyetler düşürülüyor. Yerli otomobil ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “En az 10 ülkeden bayilikle ilgili benimle irtibata geçtiler. Büyük teveccüh var” dedi. Türkiye’nin yerli otomobili hakkında en çok merak edilenlerden birisi de fiyatı. Sınıfında rekabetçi bir fiyatla otomobilin piyasaya çıkacağını ifade eden Varank, yerli otomobilin piyasaya çıktığında şarj istasyonları başta olmak üzere alt yapının hazır hale getirileceğini söyledi. 


Kaynak: TRT Haber          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »