Domuz Gribini 5 Dakikada Tespit Eden Cihaz



Domuz Gribini 5 Dakikada Tespit Eden Cihaz 


Bir dönem tüm dünyayı sarsan ve hala etkili olan, halk arasında da “domuz gribi” olarak bilinen H1N1 virüsünü 5 dakikada tespit eden cihazı Türk bilim insanları geliştirdi. H1N1 ya da halk arasında “domuz gribi“ diye bilinen bu hastalık erken teşhis edilemediğinde bulaşıcı olmasının yanında tedavisinde zorluklara sebep oluyor. Türk bilim insanlarının, domuz gribini dakikalar içinde teşhis etmesi, tespit etmesi çok önemli, hastalara yapılan ve uzun süren testlere ihtiyaç duyulmayacak. Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde yer  alan İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinde geliştirilen cihaz, yaklaşık olarak 1,5 yıllık bir çalışmanın sonucu. Cihazın çalışma prensibi, hastadan alınarak biyoçipin üzerine enjekte edilen salgıda virüsün olup olmadığı dakikalar içinde tespit ve teşhis ediliyor. 




İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Araştırma Grup Lideri Dr. Arif Engin Çetin, sistemin tamamının yerli ve milli olduğunu söyledi: “Bir hasta hastaneye gittiği zaman minimum bir gün beklemek zorunda bu 3 güne de çıkabilir, bu virüsün tahlil süreci uzun sürüyor. Biz sistemimizle bundan çok kısa, 5 dakika gibi bir sürede sonucu alabiliyoruz. Ayrıca bu cihaz diğerlerine göre daha ucuz. Üç bin lira gibi düşük bir maliyete mal oldu. Cihazı yerli ve milli kaynaklardan tasarlayıp ürettik. Türkiye’de bu konuda yapılan tek çalışma. Ülkemizde H1N1’in tespiti için kullanılan teknolojilerin tamamı yurt dışından temin ediliyor” dedi. 




LED ışık kaynağı ve kameradan oluşan cihaz, 70 gram ağırlığında. Taşınabilir özelliği sayesinde sağlık çalışanlarına büyük kolaylık sağlayacak. Üstelik mevcut testlere oranla çok daha ucuz. Konu ile ilgili Araştırma Sorumlusu Dr. Zeynep Ahsen Koçer şunları söyledi: “Normal klasik yöntemlerle virüs saptama yoluna gittiğinizde bunun kişi başı maliyeti yaklaşık 350-500 lira arasındayken, bizim yaptığımız cihazla yaklaşık 50 liraya gelecek kişi başı maliyeti…” Patent başvurusunun ardından cihazın seri üretimine başlanacak. Sağlık alanında da “milli teknoloji hamlesi” devam ediyor. 


Kaynak: Türkiye Gazetesi, DHA, Akit Gazetesi, TRT Haber        
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »