Gerçek Güvercin Tüyleriyle Donatılmış Robotlar




Gerçek Güvercin Tüyleriyle Donatılmış Robotlar


Bilim insanları, güvercinlerin kanat ve tüy yapısına göre bire bir inceleyip, gerçek güvercin tüyleriyle donatılmış robot tasarladılar. Kuşların nasıl uçtuğu bilim adamlarının hep dikkatini çekmiş, merak konusu olmuş. Kuşların kanatlarında bulunan onlarca tüyler ve bu tüylerin sürekli etkileşim halinde olması, kompleks bir yapının ortaya çıkmasına neden olduğunu tespit eden bilim insanları bu konuda yeni bir çalışma yaptılar. Bir güvercinin nasıl uçtuğunu anlamaya çalıştılar. ABD’de bulunan Stanford Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren David Lentink, ekibiyle beraber bir güvercinin kanatlarını incelerken, güvercin kanadında toplam 40 tüy bulunduğunu ve 20’si kanadın altında, 20’si de kanadın üstünde tüy bulunuyor. Yapılan tespit sonrası çalışmalarını sürdüren bilim insanları, her tüye özel bir işaret ekledi. Ve tüy hareketi ile kemik arasındaki dengeyi hassas şekilde inceledi. 


Bilim insanları yaptıkları çalışmada güvercinin kanatlarını hareket ettirmek için her tüyü ayrı ayrı kontrol etmediğini fark ettiler. Güvercinlerin uçuş sırasında kanat çırparken tüyleri belli bir açıya geliyor ve bu durumda güvercinlerin, tüylerini kontrol etmek zorunda kalmadan özgürce uçabilmeleri ve ani manevralar yapabilmelerini sağlıyor. 




Elde ettikleri bu veri bilgileri havacılık mühendisliğine uyarlamaya karar veren bilim insanları, gerçek güvercin tüyleri kullanarak bir robot yaptılar. Şu an için prototip olarak güvercin robot, gerçek bir güvercin gibi uçabiliyor. Üstelik bu robot güvercinlerin sahip olduğu manevra ve yeteneklere sahip. Konu ile ilgili bilgi veren Lentink, güvercinlerin bu hatasız uçuşlarındaki sırrın tüylerinin bağımsız yapısında gizli olduğunu söyledi. Geliştirilen robot havacılık sektörü açısından önemli olduğundan, yeni keşiflere ilham kaynağı olacak gibi görünüyor.   
   

Kaynak: Webtekno, https://www.newscientist.com/article/2230401-a-robot-equipped-with-real-pigeon-feathers-flies-like-a-living-bird/
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »