Türk Pilotları Yerli Simülatörde En Zor Koşulları Deneyimliyor




Türk Pilotları Yerli Simülatörde En Zor Koşulları Deneyimliyor


HAVELSAN’ın ürettiği dünyanın en gelişmiş F-16 simülatörünün bulunduğu 6’ncı Ana Jet Üssünde Türk pilotları, karşılaşabilecekleri senaryolara ve en zor koşulları deneyimliyorlar. HAVELSAN’ın yerli imkanlarla üretimini yaptığı, “tam görev simülatörü” 2013 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girdi. Dünyanın en gelişmiş yerli F- 16 simülatörü hava kuvvetlerinde aktif olarak kullanılırken, simülatör sayesinde, pilotlar uçuşa ve en zor şartlara hazır hale geliyorlar. Pilotların eğitiminin tamamlanmasını sağlayan simülatörle beraber gerçek uçuş sortilerinin azalmasını sağlıyor, hem uçuş emniyeti hem de maddi anlamda tasarruflar sağlıyor. 




Pilotlar, simülatörü kullanırken gerçek bir F-16’ya biner gibi hazırlanarak giriyor ve bir F-16 kokpitinin birebir kopyası olan küre içinde, 360 derece sağlanan görüntüyle gerçeğe çok yakın bir uçuş deneyimi yaşıyorlar. Eğitmenlerin direktifleriyle pilotlar, en zorlu koşulları yerli simülatörde deneyimliyorlar. Simülatör hava- hava, hava- deniz ve hava- kara muharebeleri gerçekleştirme imkanı sunarken acil durumların testleri de yapılıyor. 




Gerçek harita yüklü senaryolarda birden çok pilot uçuş yapabiliyor. Havadan gelecek her türlü tehlike ve tehditlere karşı tam donanımlı olarak yetişiyorlar. Havada yakıt ikmali, zorlu muharebeler, hem bulundukları meydanlar içerisindeki simülatörler hem de farklı meydanlardaki simülatörlerle şebekelenme sayesinde kol veya paket olarak uçuş yapabilme imkanına sahiptirler. Bunun yanında güncellemeler sayesinde, envantere yeni girecek yerli mühimmatlar da sanal ortamda test edilebiliyor. Türkiye’nin hedef olarak koyduğu “Milli teknoloji hamlesi” hız kesmeden devam ediyor. 


Kaynak: TRT Haber/ Doğancan Aksoy           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »