Türkiye’nin Eli TİKA Projeleri Sudan’da



  
Türkiye’nin Eli TİKA Projeleri Sudan’da


Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği 1991 yılında dağılınca, birçok Türki Cumhuriyet bağımsızlığına kavuştu. Bağımsızlığına kavuşan tek milletin farklı devletlerine yardımcı olmak adına, uzun soluklu proje ve yardımlar için ihtiyaca binaen 1992 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) kuruldu. TİKA ortak değerlere sahip olduğumuz ülkelerde dış politikamıza aktif anlayışın yerleşmesi, projeleriyle Türkiye’nin eli olmuştur. TİKA, ofislerinin bulunduğu ülkelerle beraber 5 kıtada 150’ye yakın ülkede kalkınma işbirliği çalışmaları yaparken, din, ırk gözetmeksizin ihtiyacı olana yaptığı yardımlar ve projelerle onların gönüllerine dokunmaya devam ediyor. Türkiye’nin eli TİKA projeleriyle Sudan’da. 



TİKA tarafından 2013 yılında Hartum’da Sudan Türk Mesleki Eğiticiler Eğitim Merkezinde verilen eğitimler sayesinde Sudan’da hizmet sunan eğitim kurumlarının pek çoğunda bulunmayan ya da atıl halde bekleyen makine ve techizatlar kullanılmak suretiyle, Sudan’ın iş gücüne ve akademik yeterliliklerine büyük katkı sağlanıyor. Sadece 2019 yılı içerisinde Mekatronik, Elektronik, Elektrik, CNC (Makine Nümerik Kontrol), iklimlendirme- Soğutma (Klima ve Buzdolabı), Kaynakçılık, Mobilya, Bilgisayar, Otelcilik- Turizm, Tekstil Konfeksiyon bölümlerinde açılan eğitimlerle 1132 katılımcıya sertifikaları verildi. 



TİKA tarafından Sudan’ın önde gelen teknik kurumlarından olan Afrika Teknoloji Kenti, Karary Askeri Üniversitesi, Elektrik kurumlarından 25 kişinin katılımıyla merkezde 3D Modelleme ve 3D yazıcı Kursu düzenlendi. Kurs için Türkiye’den getirilen ve yerli ve milli imkanlarla üretilen 3D yazıcılardan birisi bundan sonra düzenlenecek kurs ve eğitimlerde kullanılmak üzere Sudan Türk Mesleki ve Teknik Eğiticiler Eğitim Merkezine, diğeri ise kursa aktif olarak katılan Karary Askeri Üniversitesi Mühendislik fakültesine verildi. Açılışından itibaren bu zamana kadar Sudan Türk Mesleki ve Teknik Eğiticiler Eğitim Merkezinde yetiştirilen 5504 sudanlı, kaynakçılık, mobilya, tekstil ve bilgisayar gibi çeşitli alanlarda meslek sahibi oldu. 


Türkiye, gönül coğrafyamızda olan Sudan gibi ülkelere TİKA projeleriyle onların gönüllerine dokunuyor. Türklerin, TİKA ve gönüllü vakıfların Afrika’da yaptıkları projelerin karşılıksız, menfaatsiz olmasına şaşırarak ve Türk olduklarını duyduklarında, “Siz Osmanlı torunusunuz bu zamana kadar neredeydiniz." Bu sözü gönül coğrafyamızda tekrar eden çok oldu. TİKA çalışanlarının bulundukları ülkelerde çağdaş Alperenler olduğunu unutmayınız!


İlgili Makaleler:


 https://heybiliro.blogspot.com/2017/10/tika-tc-basbakanlk-turk-isbirligi-ve.html#more


 https://heybiliro.blogspot.com/2019/03/tika-duha-turklerini-unutmad.html


Kaynak: 

 https://www.tika.gov.tr/tr/haber/tika_sudan%27da_5_binden_fazla_kisiyi_meslek_sahibi_yapti-55582                
            
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »